BMW viert 30 jaar M3 met een feestmodel: 450 pk

Bij BMW moeten ze inmiddels dronken zijn: dit jaar wordt de honderdste verjaardag van het merk gevierd, de vijftigste van de beroemde 2002 en de dertigste verjaardag van de daddy aller compacte sportsedans, de M3. Ook die krijgt een special edition.

En wat schenken de Beiers ons als ze iets te diep in de halve liter hebben gekeken? Nou, niets eigenlijk, want meerprijs op meerprijs op meerprijs. De BMW 30 Jahre is een uitbreiding van de M3 met het competition pack, wat weer een extra is op de M3, die weer een verbeterde versie van de 3 Serie is. Onder de streep betekent dat dat u en 499 anderen voor een dikke 94 duizend euro kunnen rondrijden in de dubbele koppelingsversie van BMW's cadeautje aan zichzelf. Want inderdaad, er worden maar vijfhonderd exemplaren gemaakt.

De Em Drai Draisig Jaaruh heeft 450 pk, 19 paarden meer dan het competition pack. Bovendien krijgt u betere ophanging en een nul tot honderdtijd van net onder de vier seconden. Allemaal leuk en aardig, maar alleen het coureur-equivalent van 's werelds beste wijnproever merkt al die minuscule verschillen. Wat er echt toe doet is de kleur: Macao blauw. Dat typische en ogenschijnlijk altijd vale blauw dat desondanks een lichtje in ons hart doet branden.

De kleur is veel minder bekend dan de BMW racekleuren die nog altijd iedere M-versie sieren: lichtblauw, donkerblauw en rood. Macao is de derde blauwkleur die indiceert die dat we hier te maken hebben met Duitse aristocratie. Omdat niet iedereen dat herkent, maar de gelukkige eigenaar wel wil laten zien dat hij een uiterst zeldzame sportsedan rijdt, is BMW zo goed geweest om de auto te tooien met tal van kleine geheugensteuntjes voor das Pöbel. Opdat het niet vergeet hier oog in oog te staan met een 30 Jahre-M3.