Bentley draagt Victoriaanse 6.75 liter V8 ten grave

De eerste schetsen voor The Six and Three Quarter zijn nog door Isambard Kingdom Brunel zelf gemaakt. Maar na 57 jaar brute dienst, zal de legendarische V8 zijn laatste rustplaats vinden in de huidige Mulsanne. We pinken een traantje weg.

De Duitse Bentley-baas Wolfgang Dürheimer heeft gezegd dat het laatste hoofdstuk van de 6.75 liter reeds geschreven is. De motor zal niet terugkeren in de volgende Mulsanne, of enige andere Bentley. Cue the Elgar. De 6¾ is één van de meest succesvolle Britse V8's ooit gemaakt. Hij werd geboren in 1959 om een treedje hoger dan de 6,25 te staan. Zijn schamele 200 pk maakten niet veel indruk, niet voor niets dat Rolls en Bentley in die dagen weigerden te vertellen hoeveel kracht hun motoren produceerden en vaag en verheven, maar naar eerlijkheid, zeiden: 'adequate'.

Wat bij de introductie in de jaren vijftig al opviel en wat tot op de dag van vandaag een party piece blijft, is het goddeloos hoge koppel. Na eindeloze upgrades produceert de motor 540 pk en 1050 (!) Nm koppel. De Speed-versie van de Mulsanne trekt er zelfs 1100 Newtonmeters uit. Het enige wat daar boven komt, zijn monsters van de orde Bugatti, Koenigsegg en zoiets als de Porsche 918. We herhalen het maar even: het Bentley-blok stamt uit de tijd dat we nog spoorbielzen aten en bloembollen verstookten. Ongelooflijk.

In de tussentijd is er veel gebeurd. De emissies die tegenwoordig uit een Mulsanne komen, bedragen een half procent van wat er uit de schoorstenen kwam in 1959. Eindeloos ingenieurswerk en twee turbo's hebben kracht en vermogen sinds dat jaar met 150 procent doen toenemen. De enige variabele die prehistorisch blijft, is het verbruik dat maar veertig procent verbeterd is. Muhahaha!

Het is wat onwerkelijk om afscheid te moeten nemen van deze constante in bijna zes decennia motortechniek, maar deze keer zal het echt gebeuren. Eind jaren negentig probeerde BMW, toen eigenaar van Bentley, de motor al te doden en te vervangen voor hun eigen 4.4. Toen Volkswagen Bentley overnam, maakte het BMW te schande door de 4.4 als Green label te verkopen en de klassieke 6¾ onder het Red Label. De Green label werd zo weinig verkocht, dat de productie gestopt werd. Iedereen wilde de Victoriaanse aristocraat.

Maar de Duitsers pakken het deze keer beter aan. De V8 wordt vervangen door een twaalfcilinder, dat is niet echt een achteruitgang. Melancholiek worden we er wel van, dus we stoppen nu met die vermaledijde Fisherman's friends.