Eindelijk: het is klaar met de knipperlichtsnelheid op de A2

Hosanna en in de gloria. Reason has almost entered the building. Het gaspedaal mag voortaan in dezelfde stand blijven staan terwijl je over de A2 van Amsterdam naar Utrecht rijdt of andersom. Erg snel gaat het alleen nog niet.

Hoera, tussen 19:00 in de avond en 6:00 's ochtends wordt de maximumsnelheid op de A2 tussen Holendrecht en Vinkeveen verhoogd tot 130 kilometer per uur. Zonder vrees voor je portemonnee over de A2. Het is alweer lang geleden dat dat kon, maar vanaf morgen is er weer een obstakeltje weg. Je moet er overdag nog steeds 100 rijden kruipen, maar na 19 uur des avonds mag het pedaal naar de iets automobilistvriendelijkere 130 kilometers per uur. 

Voorbij is het in ieder geval dat je om de honderd meter een andere snelheid moest aannemen. En dat je bij Vinkeveen in het holst van de nacht op een verder lege weg ineens de remparachute moest afschieten om af te remmen van de duizelingwekkende snelheid 130 km/h naar 100 km/h. Maar ook de incassomachine in de gemeente Stichtse Vecht weet dat je er straks met dertig kilometers meer voorbij mag. Bij het begin van de A2 zet je voortaan de cruisecontrol op 133 en pas bij Utrecht hoef je hem dan weer op iets anders te zetten. En dat kost je dan niks extra's en al helemaal geen administratiekosten op de snelweg waarop je volgens de ingenieurs van Royal HaskoningDHV met gemak 170 km/h moet kunnen rijden.

Door dit stukje logisch nadenken van Rijkswaterstaat is het percentage wegen waarop je (soms) 130 mag rijden op 61% van het snelwegasfalt komen te liggen. Het zou nu fijn zijn als de rest van de automobilisten ook een stukje logisch nadenken zouden doen en daadwerkelijk 130 gaan rijden als het mag. En ook het liefst zo ver mogelijk naar de rechterbaan. Kunnen de mensen met echte auto's tenminste gewoon op de limiet rijden.