Nee maar, Tesla gaat de moordlust van de Model X temperen

"Hubris," biechtte Elon Musk op. Dat is waarom de Model X aan kinderziekten lijdt die zodanig uit de hand lopen dat associaties met de zwarte dood zich opdringen. Maar geen nood: Tesla gaat het probleem fixen. Zeggen ze.

Tesla heeft een streepje bij ons voor als het gaat om bedrijfsvoering en het oplossen van problemen. Het is niet heel moeilijk om uit te leggen waarom. Toen het verhaal naar buiten kwam dat Tesla via een onderaannemer zijn Silicon Valley-fabriek door Oost-Europese arbeiders liet bouwen voor de vorstelijke som van vijf dollar per uur, meldden we dat natuurlijk. Maar met een slag om de arm. We schreven: "Wij zijn niet naïef, maar dit lijkt ons geen gang van zaken die Elon Musk, toch een wat onverbeterlijke wereldverbeteraar, zou steunen." En dat bleek dus te kloppen, in tegenstelling tot de aanklacht. Tesla betaalde de onderaannemer 55 dollar per uur per arbeidskracht. Dat is de standaard die we verwachten van Tesla.

Daarom zijn we ook zo verbaasd dat de problemen met de Model X niet wat sneller worden opgelost. Dit is niet alleen slechte PR, het is ook wat atypisch voor Tesla. Enfin, Elon Musk zegt dat het einde aller problemen nabij is, in het bijzonder die met de falcon wings. "The software that controls the Model X and the operation of the doors has been incredibly difficult to refine. I think we're almost there in making the doors useful. ... I think with the software release that's going out shortly and then the other one that's going out in a month or so, I think finally we'll be at a point where the doors will be better than normal doors as opposed to worse. ... If you order a Model X now, or soon, trust me, you will love the doors, because the software will actually be right."

Het fijne is dat het dus geen mechanisch defect is, maar een softwareprobleem. Dat betekent dat zijn ietwat ongelukkige nadruk op 'nu een Model X' kopen bestellen, niet betekent dat reeds verkochte modellen gedoemd zijn. Iedereen kan een fix krijgen, zonder naar de garage terug te hoeven. Nice. Toch blijft het punt: waarom heeft Tesla überhaupt een auto op de markt gebracht die nog niet af was? Het is niet dat ze de eerder vastgestelde deadline gehaald hadden ofzo. Was dat nu hubris of paniek?