Subaru verplettert eigen record op Isle of Man

Het bizarre Isle of Man - home of Jeremy Clarkson, dan weet je het wel - host een belachelijke race. De TT, een rondje eiland. Dat rondje eiland van iets meer dan 60 kilometer doet Subaru in 17:49.75.

Een speciaal geprepareerde Subaru WRX STI heeft dit weekend een beestachtig snelle ronde gereden met een gemiddelde van 204 km/u op het eiland Man. Een vrij apart stuk van de wereld is het, dat eiland in de Ierse Zee. The Queen is er de baas en het ligt in Europa. Toch hoort het niet bij het Verenigd Koninkrijk en de EU, dus ze kunnen er gewoon doen wat ze willen. En wat ze willen is leuk voor ons: weinig belasting betalen en racen op een stratencircuit van 60,72 kilometer. 

Een paar keer per jaar gaat het er los. Geen gelul van milieugekkies en ook gezondheidsgekkies moeten hun mond houden. Keihard scheuren over het eiland met motorfietsen en auto's. Rij je jezelf dood, dan is dus pech gehad, hoor je niemand over. Dit jaar waren er al twee onfortuinlijken die in de helm stierven.

Echt een eiland waar je wilt zijn dus. Op de Snaefell Mountain Course, rijdt local Mark Higgins met een Subaru WRX STI zijn eigen record aan diggelen. Als de weg toch afgezet is om de bromfietsers erop te laten rijden, dan kun je er ook even met je auto overheen. In 2014 zette hij het record voor auto's op 19:15.88 in een Subaru WRX. Het rondje in die tijd betekent een gemiddelde van 189 kilometer per uur.

Was natuurlijk niet genoeg en dus ging de vrijwel standaard Subaru WRX de deur uit en kwam er een zwaar gemodificeerde WRX STI voor in de plaats. De motor produceert tegen de 600 pk, er zitten natuurlijk slicks om de velgen en voor de rechte stukken heeft het apparaat DRS. Gisteren probeerde hij het opnieuw en kwam het gemiddelde op 204 km/u uit. Stel daarbij dan wel zo'n Brits landweggetje met stenen muurtjes en heggetjes erlangs voor. Geen circuit. Zelfs de N├╝rburgring is luxe vergeleken met de weggetjes op Man.

Dit was pas de eerste poging van Higgins, er staan de komende dagen nog twee nieuwe rondjes op de planning. De motorrijders gaan trouwens nog sneller. Een BMW S1000 RR met Michael Dunlop erop kwam tot 215 km/u.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fc4dd00185cd', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });