Elon Musk: ze maken ons KAPOT!

Teslabaasje Elon Musk staat niet bekend om zijn handige reacties op kritiek. We hebben weer een pareltje gevonden van Elons incasseringsvermogen, of het ontbreken daarvan: 'Nietes, het is een samenzwering!'

Eerder deze week liet de NHTSA (de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration) zich nogal hard uit over een regeling van Tesla. Nadat de fabrikant van elektromobielen reparaties had uitgevoerd aan de wielophanging van verschillende auto's sloot het contracten met de eigenaars daarvan. In die overeenkomsten leek het erop dat ze door hun akkoord geen meldingen van veiligheidsproblemen meer mochten doen bij de NHTSA. Dat schoot de veiligheidswaakhond natuurlijk in het verkeerde keelgat.

Het balletje was aan het rollen gebracht doordat er berichten op het internet waren verschenen dat Tesla een groot veiligheidsprobleem onder de tafel probeerde te schuiven als een ware Takata. Er zou iets mis zijn met de wielophanging waarvan de fuseekogels kapot kunnen gaan. Tesla was er natuurlijk als de kippen bij om het bericht met klem te ontkennen: That [claim] is preposterous.

Inmiddels heeft ook de NHTSA zijn onderzoek aan de veertig meldingen afgerond en geconcludeerd dat er in 37 gevallen helemaal niets aan de hand was. Kom er maar in Elon: 

Volgens Musk is het allemaal een vooropgezet plannetje en zijn de klagers en de bloggers uit op een koersdaling van Tesla. Door het negatieve nieuws rondom het bedrijf zouden ze er garen bij kunnen spinnen als de koers inklapt. Wellicht op de optiemarkt, maar misschien ook om dan tegen een lagere koers aandelen op te kunnen pikken. Desondanks heeft Tesla de deal met de veertig klagers aangepast en de tekst die op een verbod tot spreken met de NHTSA geschrapt.

Hij mag dan de real life versie van Iron Man Tony Stark zijn, de samenzweringsangst van Musk is een beetje overdreven. Eerder voorspelde hij ook al het einde der tijden als kunstmatige intelligentie zich tegen de mensheid keert. Dan vraag je je toch af waarom hij zo graag autopilots in auto's wil inbouwen.