Het lijk van de kilometerheffing wordt weer opgewarmd

Nee, wij weten ook niet wat er in de 'brancheorganisatie' van autoverkopers en -importeurs is gevaren, maar RAI Vereniging wil kennelijk proberen om de gehate kilometerheffing alsnog in te voeren.

De Nederlandse automobilist is een melkkoe, om er even een mooie Telegraafterm in te gooien. De rijksoverheid plukte de autobezitter in 2015 voor ongeveer 18 miljard euro. Daar kwamen ook nog provinciale opcenten à 1,5 miljard bij. Daarvan komt nog geen drie miljard terug in uitgaven waar specifiek automobilisten iets aan hebben, zoals - noem eens iets geks - wegen. 

RAI Vereniging zit daar niet mee, blijkt. Het huidige kabinet is zo goed geweest om de kilometerheffing in het mortuarium op te bergen, maar RAI is als een malle aan het mond-op-mond beademen. Frankenstein moet weer leven. Dat is onbegrijpelijk, want kilometerheffing is om ten minste twee redenen een heel slecht plan.

In de eerste plaats is het voor kilometerheffing noodzakelijk om auto's uit te rusten met een kastje dat de overheid precies vertelt waar de auto allemaal is geweest, zodat de eigenaar kan worden aangeslagen. De overheid weet dus precies waar u rijdt, altijd. Het zou een plan uit VVD-koker kunnen zijn, want qua privacy verneuken scoort kilometerheffing 11 op de schaal van Stasi

In de tweede plaats hebben we al een kilometerheffing. Het idee van kilometerheffing is files oplossen autorijden ontmoedigen door het per gereden kilometer te belasten. Klinkt bekend, hè? Inderdaad, want brandstofaccijnzen doen precies hetzelfde. Accijnzen maken bijna de helft van de prijs van bijvoorbeeld een liter benzine uit. De automobilist het leven zuur maken kan ook zonder privacyschendingen. Maar hee, waarom makkelijk doen als het ook burgerhatend kan?

Misschien dat RAI Vereniging eerst iets wil doen aan de bizarre manier waarop automobilisten in Nederland meer dan tachtig procent van hun afdrachten ziet wegvloeien naar overheidsprojecten die meer te maken hebben met gesubsidieerd multicultureel kickboksen dan met infrastructuur. Dat lijkt ons beter dan nadenken over weer een nieuwe automobilistentaks. Want zeker als blijkt dat Milieudefensie de oproep van RAI steunt, weet de automobilist dat ook kilometerheffing niets meer zal worden dan extra in plaats van slimmere belastingen. Anders hopen is naïef.