OMFG. Reinhard Heydrichs Mercedes staat te koop

Reinhard Heydrich was een topnazi die zo gewetenloos was dat zelfs Hitler hem 'de man met het ijzeren hart' noemde. Hij overleed in juni 1942 aan de gevolgen van een aanslag. Tijdens de aanslag zat hij in deze Mercedes 320 (W124). Oh men.

Helemaal zeker weten doen we het niet, want het chassisnummer van Heydrichs auto is onbekend. Dit exemplaar heeft nummer 434 801. Voor de rest vallen alle puzzelstukjes in elkaar. De kans is erg groot dat deze auto onderdeel was van een uiterst macabere geschiedenis, want van dit type chassis zijn er slechts 34 gebouwd. Qua afstrepen is dat niet enorm lastig.

Heydrich, ook bekend als het Blonde Beest en de Slager van Praag, overleed op 4 juni 1942. Een week eerder, op 27 mei werd hij het slachtoffer van een aanslag gepleegd door een in Groot-Brittannië getrainde Tsjech en een Slowaak. De aanslag was eigenlijk een mislukking. De Stengun waarmee Heydrich onder vuur genomen moest worden, weigerde dienst. Daarop gooide een van de twee verzetshelden een antitankgranaat naar de auto. 

Heydrich was zwaargewond maar overleefde de aanslag en wilde zelfs achter de twee aangaan. Hij leek zich redelijk te herstellen, maar overleed uiteindelijk toch aan een infectie. De Mercedes 320 is het stille rekwisiet van deze aanslag die weliswaar uitmondde in de dood van Heydrich, maar ook in de totale vernietiging van twee dorpen en hun bevolking nabij Praag. Represailles, zeggen ze in goed Duits.

Deze 320, die werd gebouwd voor de Wehrmacht, dook in 1980 op in het oosten van Denemarken. Hij was dakdrager van een ingestorte schuur geworden. De man die hem toen kocht, Lauritz Lauritzen, gaf vervolgens 6500 uur van zijn leven aan de laatste auto van Heydrich. Toen hij hem vond, stond er slechts 61 duizend kilometer op de teller. Van een oude nazi geweest, begrijpt u. Lauritzen bracht de stand uiteindelijk op 173 duizend kilometer. 

Inmiddels vindt hij zichzelf te oud om het onderhoud te bolwerken, dus verkoopt hij deze iconische Mercedes. Biedingen staan open en iemand heeft zich al ingetekend voor €175.000. Heel aardig voor een auto die in 1938 werd verkocht voor 9900 Reichsmark. Sterker nog, we vinden het wel erg weinig. De reden daarvoor lijkt te zijn dat iedereen en zijn moeder die een Mercedes van voor 1980 heeft, claimt dat het de auto is van de aanslag. 

Maar wat dondert dat; op 26 juni 2016 kunt u bij dit Deense veilinghuis een bod uitbrengen. Via via hoorden we dat Max Mosley interesse heeft.