Windvaan Marchionne: Ik wil een elektrische Maserati bouwen

Fiat Chryslerbaas Sergio Marchionne is zo wisselvallig als het weer. Vorige week vond hij elektrische auto's stom en nu overweegt hij ineens zowel elektromobielen als een hybride Maserati.

Aan de ene kant lijkt Sergio Marchionne totaal niet op een Italiaan: met zijn truien moet hij in ieder geval de minst stijlvolle Italiaan aller tijden zijn. Aan de andere kant is hij zo wispelturig als een maffiabaas: 'I love you! I'll kill you.' Vorige week nog orakelde hij dat elektrische auto's het stomste idee zijn sinds de uitvinding van het vierkante wiel, en nu wil hij ineens elektrische en hybride auto's gaan ontwikkelen.

De Fiat 500 wordt al als een elektrokarretje aangeboden. Gek genoeg gebeurt dat alleen in de VS, om zo aan de Californische uitstootregels te voldoen. Nu Marchionne heeft aangegeven dat hij een stadsauto voor de Europese markt overweegt, lijken alle seinen op een gefacelifte *kuch* compleet vernieuwde elektrieke 500 te wijzen voor Europa. Qua ruimte zou het wellicht logischer zijn om de 500X van accu's te voorzien.

Maar nog vreemder wordt Marchionne als hij ineens toch een Teslaconcurrent wil maken. Hij ziet een hybride Maserati dan als uitdager van Elon Musks batterijpowerhouse. Autobahn-advies aan Marchionne: hybride is leuk, maar het is niet elektrisch. Om niet helemaal als een idioot te worden weggezet heeft hij wel een tijdspad gezet waarop het zeker is dat hij zelf al weg is als CEO, voordat de elektroFiats op de weg komen: na 2019.

Vervolgens bewijst hij weer een zijn status van windvaan: "I’m not as convinced as some others are about the fact that electrification is the solution for all of man’s ills." Ja man, wat is het nou? Make up your mind!

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6b70993413b', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });