'Er is teveel Elon Musk bij Tesla, kan dat niet minder?'

Als Tesla straks SolarCity overneemt dan wordt het wel een heel erg grote Elon Musk-show, dus dat moet maar eens veranderen vinden de vakbonden.

Bij Tesla is Elon Musk de grote baas, en hij heeft een flink aantal aandelen. Maar net niet genoeg om echt gek te kunnen doen. Bij SolarCity daarentegen is hij president commissaris (chairman) en ook de grootste aandeelhouder. Voeg de twee samen, wat Musk wil, en je hebt een zonnepanelenbatterijautosupergigant met een ruimtevaartgekkie als belangrijkste man. President, CEO én supergrootaandeelhouder, dat is misschien wat veel van het goede.

Vinden de vakbonden in de VS ook. En in plaats van op zijn Frans meteen te gaan staken, pakken ze het slimmer aan. Hun pensioenfonds is aandeelhouder met 200.000 aandelen en stelt voor een aantal stappen te zetten om de onafhankelijkheid van het bedrijf te beschermen.

Een van de voorgestelde veranderingen is om twee onafhankelijke commissarissen aan te stellen bij de bedrijven. Daarnaast wil het pensioenfonds dat de functies van president en CEO gescheiden worden; dan krijg je dus een voorzitter van de raad van bestuur en een voorzitter van de raad van commissarissen die elkaar kunnen controleren. Overigens zou ook dat geen echt probleem voor Musk hoeven te zijn: de CEO van SolarCity is Elons neef, terwijl ook zijn eigen broer een plaats heeft in de board van Tesla. En juist daarom zouden de pensioenfondsen ook over de invulling van de raad van bestuur jaarlijks tijdens de aandeelhoudersvergadering een stemming willen houden.

Met 19% Tesla en 22% SolarCity heeft Musk zelf al gezegd dat hij zich aan de zonnepanelenkant niet zal uitlaten over zijn eigen fusievoorstel. Maar hij is niet de enige met dubbele petten op, van de acht bestuursleden hebben er vijf zich onthouden van stemmen omdat ze te verweven zijn met beide bedrijven. Enerzijds dus een goed idee om de boel nu echt samen te voegen, anderzijds lijkt het wel een erg incestueus speeltje te zijn geworden. En tja, geef de vakbonden eens ongelijk in dit geval.