De grootste taxi ter wereld komt in 2018 naar Amsterdam

Down the rabieshole, dat is de ervaring van iedereen die ooit in een Londense Black Cab is gestapt. Binnenkort stapt u ook in Amsterdam in een wereld van ongekende ruimte en de geur van witte wijn die een retourtje maag heeft afgelegd.

Het kan aan ons liggen, maar wij vinden taxi's poepsaai. Zeker als de auto specifiek gebouwd is voor de taximarkt. Het maakt niet uit of je wordt gechauffeerd in een Bentley of een Bugatti, op het moment dat het een taxi is, wordt alle glans dof door de waas van onpersoonlijkheid. Er is geen klik omdat werkelijk iedereen het ding al heeft uitgewoond. Dat is zonde. Maar goed, zwarte taxi's in 020 zijn geinig voor mensen die ook graag ansichtkaarten versturen, dus bij dezen: Geely, de Chinese eigenaar van de rechten op de London Cab, wil met het ding de hoofdsteden van Europa veroveren.

Een zeer logische stap inderdaad, vierhonderd miljoen dollar tegen een sector aangooien die nu al een sterfhuis is. Wij hebben weleens iets gelezen over Uber en dat schijnt dus booming te zijn. Taxibedrijven vallen bij bosjes om. De chauffeurservice die overblijft heeft niet echt een reden om hun eigen karretje in te ruilen voor het symbool van een beroep dat hard op is dat van stadsomroeper achterna te gaan.

Daarnaast vragen we ons af of de gadget van Geely compatibel is met zelfrijdende technologie. Dat kan in potentie de taxiwereld redden (arbeidskosten dalen enorm), terwijl tegelijkertijd het risico speelt dat niemand nog een taxi nodig heeft als ze toch dronken van A naar Bar kunnen. Hopelijk ziet Geely dat in, dan hoeven we in Amsterdam niet tegen een kutcliché aan te kijken. Wij gaan toch ook niet op klompen naar Londen, of wel?

Dit was Autonbahns take op Floortje 'Reisbureau NPO' Dessing. Volgende week kijken we naar de herintroductie van de Trabant in Berlijn.