Angela Merkel wil meer sociaal-democratische auto's

Volgens een gelekt plan wil koningin Merkel dat auto-emissies in 2030 met 45 procent zijn verminderd. Dat betekent effectief dat autofabrikanten gedwongen worden om elektrisch te gaan.

Herinnert u zich dat plan uit de koker van de PvdA nog? U weet wel, dat Noord-Koreaanse ideetje om auto's met verbrandingsmotor te verbieden. Nou, we mogen de PvdA wel dankbaar zijn. Eerst jagen ze Clarkson weg uit Nederland en nu heeft Mutti Merkel ook lucht gekregen van de sociaaldemocratische verbodsreflex. Das Reich heeft een klimaatdoel voor 2050 en daar hoort naar verluidt bij dat auto-emissies in 2030 met 45 procent moeten zijn teruggedrongen. 

Met de beste wil van de wereld: dat gaat waarschijnlijk niet lukken met verbrandingsmotoren, tenzij we allemaal in een Kia Picanto gaan rijden. Dus effectief stelt Merkel met dit plan een deadline voor autoproducenten om meer te doen met elektriciteit. Tegelijkertijd is dit een dolkstoot voor benzine- en dieselauto's, want die zullen voor een groot deel verdwijnen. 

Ze mogen in Duitsland nog wel aan de bak om het streven te halen, want daar zijn nu nog 45 miljoen auto's die lopen op vloeistof van Moeder Aarde. Slechts 155 duizend voertuigen zijn elektrisch of een plug-in hybride. Dat moet allemaal veranderen: in 2020 moeten er een miljoen elektrische auto's rondrijden en in 2030 maar liefst zes miljoen (Godwin!).

Ja, het lijkt ons ook wat ambitieus allemaal, maar dan rekenen we buiten het bekende middel om de sociaaldemocratische heilstaat te realiseren: gratis geld. In Duitsland is het nu al mogelijk om tot vierduizend euro subsidie te krijgen bij aankoop van een elektrische auto. Als de Duitse auto-industrie een kans wil hebben tegen Tesla, zullen ze dus snel moeten zijn met de omschakeling. Een goed begin is designers inhuren die niet zijn afgestudeerd van de kunstacademie met een doorgezaagd vogellijk op een bedje van rubberen tegels. Dan krijg je namelijk BMW i3's.