Rolls-Royce Wraith gumt over Nordschleife

Dat een auto niet echt gemaakt is voor sport, wil nog niet zeggen dat je hem niet over een circuit kunt gooien. Deze Rolls-Royce Wraith toont wel pijnlijk aan dat je het beter niet kunt doen.

Middle Aged Men in Lycra (MAMIL) dat is een beetje de associatie die je krijgt bij het kijken van de beelden waarop een Rolls-Royce Wraith door de groene hel wordt getorpedeerd. De motor klinkt niet bepaald sportief, de banden kermen om genade en de windgeluiden geven aan dat de stroomlijn die van een flatgebouw benadert. Desondanks is het vermakelijk om de Wraith voorbij te zien komen. Al was het alleen maar in de wetenschap dat je een horde CO2-drammers aan het huilen hebt gemaakt door dit mooi te vinden.

Maar waarom zou Rolls-Royce een auto op het circuit testen? De dingen zijn gemaakt voor rustige tochtjes naar picknicks in Henley-on-Thames en de commute naar Club 55 in Saint Tropez. Het antwoord is natuurlijk: omdat het kan, maar ook omdat het leuk is om te testen. De versnellingsbak van de Wraith heeft dankzij GPS een voorspellende gave. De GPS weet wat er op de weg gaat gebeuren en legt alvast een goede versnelling klaar, waardoor je dus sneller door bochten kunt jakkeren. En waar kun je dat beter testen dan op een circuit met 73 bochten en continue hoogteverschillen. Hoewel er doorgaans niet al teveel is aan te merken op het meubilair van een Rolls-Royce, zullen de stoelen op een circuit toch wel te wensen overlaten, dus we leven mee met de coureur die waarschijnlijk door het hele interieur vliegt tijdens de ronde op de Ring.