Marchionne strikes again: Ferrari bouwt geen supercar voor 70e verjaardag

Na de F40, de F50 en Enzo (F60) komt er nu geen Ferrari F70 om de zeventigste verjaardag van de autobouwer te vieren. Maar natuurlijk laten de Italianen dit feestje niet helemaal onopgemerkt voorbijgaan. Er komen 350 speciaaltjes aan.

Sinds Sergio 'een trui is best netjes' Marchionne zelf het commando bij Ferrari heeft overgenomen draait alles om veel, meer en nog meer. Winst. Dus als er net een LaFerrari is afgeleverd ga je niet meteen nog een hypercar maken om je verjaardagsfeestje te vieren. Nee, dan ga je voor volume, oftewel meer verkopen van de wagens die je al hebt. Dus van iedere lijn die Ferrari maakt, komen er zeventig speciale actiemodelletjes. Dat worden dus zeventig California T'tjes, zeventig 488 GTB's, zeventig 488 Spiders, zeventig F12Berlinetta's en zeventig GTC4Lussi. Bij elkaar dus 350 speciaaltjes.

Het nieuws werd onlangs tijdens de Cavalcade (de invite only puzzelrit voor Ferrari-eigenaars) al bekendgemaakt, maar daar waren duidelijk geen journalisten uitgenodigd, dus het duurde wat langer voordat het uitlekte. De actiemodellen worden gebaseerd op de vijf modellijnen die Ferrari nu heeft en worden aangekleed als legendarische Ferrari's uit het verleden. Daarvoor hebben de Italianen in hun geschiedenis gekeken naar de mooiste interieurs en de meest roemruchte carrosserieën. Het wordt dus geen teleurstellend rijtje verfjes en stickertjes, want alle zeventig uitvoeringen van elke modellijn worden unieke auto's. Dat geeft nogal wat om naar uit te kijken.

Marchionne gaf aan dat hij er een hekel aan heeft om te moeten kiezen wie er wel en wie er geen Ferrari van hem mag kopen, maar dat is een onderdeel van zijn werk als chef van een exclusieve autobouwer. Dat is ook een van de verklaringen waarom hij steeds maar meer auto's van de band wil laten rollen en het merk wat minder exclusief wil maken. De actiemodellen zijn dan wel door de Tailor-Made afdeling gemaakt, het gaat uiteindelijk toch om reeds bestaande modellen. Daardoor kunnen ze op een handige manier meer omzet genereren. De auto's worden in het najaar op de autosalon van Parijs getoond. Dat belooft nogal wat als Ferrari 350 verschillende auto's op zijn stand kwijt moet zien te raken. Aan de andere kant, de halve wereld heeft afgezegd, dus er is vast ruimte zat.