KOPEN. De ultieme M5 met V12

De E34 BMW M5 is met de E30 M3 - voor iedereen die de jaren 80 heeft meegemaakt - zo'n beetje de automofiele heilige graal. Mag je die zomaar 'verbeteren'? Als het maar met originele BMW Ersatzteile gebeurt wat ons betreft wel.

De kans om een niet zo originele maar toch wel originele M5 te kopen voor maar $16.000 krijg je niet iedere dag. Vandaag wel. De BMW E34 vijfserie is een model dat het nog steeds aardig doet in de heelveeldehandsmarkt. Vooral de touringmodellen zie je nog regelmatig terugkeren in het straatbeeld. 

M5'en zie je minder vaak en M5-jes met een V12 kom je zo ongeveer helemaal nooit tegen. In de eerste plaats omdat hij niet met een V12 is geleverd en weinig mensen het echt noodzakelijk vinden om de zes-in-lijn eruit te trekken. BMW's horen immers zessen-in-lijn te hebben. Toch zijn er lui die alle ruimte onder de motorkap willen vullen. En wat is er beter dan een BMW met een rijtje van zes cilinders? Correct, een Bimmer met tweemaal zes van de dingen. Als die motor dan ook nog uit een 850 CSi komt dan weet je dat je hem wilt hebben.

Wat hebben we hier dus voor ons liggen? Een BMW E34 M5, waar de originele 3,8 liter zescilinder uit is gehaald en waar ruimte is gevonden voor een volle twaalfcilinder. Een heel speciale V12, want het is de BMW-motor met zo'n beetje het laagste productievolume in de recente geschiedenis: 1510 stuks. Die zijn af fabriek allemaal in een speciale versie van de BMW 850 gehangen: de 850 CSi. De V12 duwt 380 pk  uit zijn 5,6 liter aan cilinders. Om die kracht naar de wielen te brengen zit er een Getrag zesversnellingsbak in met een UUC shortshifter. Daarnaast zijn de remmen geüpgraded naar geventileerde UUC exemplaren en is er een roestvrijstalen uitlaat van Eisenmann gemonteerd. Het uiterlijk is wel helemaal origineel, en dat betekent dat je de afbladderende vernis erbij krijgt.

De verkoper bezweert dat het geheel moeiteloos samenwerkt en dat de auto als een zonnetje loopt. Maar gezien de onderhoudshistorie van de CSi V12 lijkt dat wel erg positief, die motor heeft wel heel erg veel liefde nodig. Wil je het ding hebben, dan moet je naar Craigslist en daarna beslissen of je naar de auto toe verhuist in de States, of dat je hem naar Europa haalt. Of wordt het toch de E30?