Zo parkeer je gratis in Italië

De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent auto inladen en op weg naar de zon. Italië bijvoorbeeld, land van lekker eten, zon en vooral mooie auto's. En je kunt er makkelijk een paar euro's besparen op je parkeerkosten.

Niet alleen in Nederland hebben we last van EU-bemoeienis, ook de Italianen merken het. Zo moeten ze voldoen aan het Europese stabiliteitsregime en dat had de Stabiliteitswet (Legge di Stabilità 2016) tot gevolg. Voor de lokale banken maakt het niet zoveel meer uit, die wankelen al harder dan de toren van Pisa. Dat bouwsel bewijst wel dat ze het in Italië voor elkaar krijgen om eeuwenlang te blijven wankelen zonder daadwerkelijk om te vallen. Goed, terug naar het verhaal. De Italianen moeten dankzij dat stabiliteitsverhaal eens wat meer gaan betalen met giraal geld, want dat kan de staat zo lekker controleren. Daarom worden de muntjes in de parkeerautomaten afgeschaft. Of op zijn Italiaans, er wordt een pin/creditcardbetaalmethode toegevoegd zodat je voorlopig nog even kunt kiezen.

De wet is op 1 juli al in werking getreden, maar natuurlijk hebben nog niet alle gemeentes meteen een pinautomaat in alle parkeermachines in kunnen bouwen. Gevolg: de betaalautomaten overtreden zelf de wet. En dat heeft weer een leuker gevolg aldus kenners van het Italiaanse bestuursrecht: als de automaat uw plastic niet wil eten, dan hoeft er helemaal niet betaald te worden, dus ook niet met muntjes.

Er kleeft wel een nadeel aan dat verhaal, de gemeente zal natuurlijk gewoon de Polizia Municipale een bekeuring onder je ruitenwisser laten steken. Ze gaan er uiteraard van uit dat je als domme toerist de lokale wetten niet kent. Die bekeuring moet je aanvechten bij een Italiaanse bezwaarcommissie en daar kan de gemeente wellicht bewijzen dat het niet plaatsen van de elektronische betaalmethode een gevalletje overmacht was. 

Het vergt dus wel een set ballen en een cursusje juridische brieven opstellen in het Italiaans, maar als je dat allemaal voor elkaar hebt, kun je dus gratis parkeren in Italië.