Veiligheidsfreaks willen Fords driftmodus verbieden

Weet u wat veilig is: quinoa vermalen tot een heerlijke smoothie met extra stukjes munt en placenta. Lijkt de Ford Focus RS op zo'n culinair hoogstandje? Nee hè? Dus moet de Ford Focus RS helemaal kapot van Australische veiligheidsfreaks.

De Ford Focus verhoudt zich tot een rubberen tegel zoals de werkelijkheid zich verhoudt tot De Correspondent. Dat is mooi. Erg mooi. Misschien is er zelfs geen betere hot hatch dan de Ford Focus RS. Dat heeft deels te maken met zijn uiterlijk en deels met zijn prachtige driftmodus. Met een druk op de knop verandert de wagen van goeiige lobbes in een puppy op parket. Maar. Maar. Maar. Driften, dat mag toch helemaal niet, want heel gevaarlijk en hooligans en straks rij je nog een kangoeroe van zijn sokken. Tuurlijk joh, want in Australië is niet alles een miljoen kilometer van elkaar verwijderd en is het metriek stelsel niet toereikend om de immense leegte van zoiets als de Outback uit te drukken. Veurwaer neen.

Enter: de Australische politie. Die kan je schitterende Focus RS in beslag nemen en een ontzegging van de rijbevoegdheid van zes tot twaalf maanden opleggen. Daar klappen veiligheidshysterici nog eens overheen met de verontwaardigde schreeuw dat ze "absolutely stunned" zijn. In de woorden van de head of the Pedestrian Council of Australia (LOLOL): "A disclaimer is not going to stop an idiot from trying this on public roads”. 

Ford heeft wijs gereageerd en gezegd dat drift mode alleen maar bedoeld is voor het circuit. En terecht. Kijk, het is heel simpel, een auto die voor langere tijd geen grip heeft op de openbare weg, is illegaal op de openbare weg. Als de politie dat ziet, kan de auto worden ingenomen en de bestuurder worden bekeurd. Lijkt ons voldoende. Het alternatief is namelijk dat de Aussies dingen verbieden omdat er eventueel de wet mee kan worden overtreden. 

Wist u trouwens dat schroevendraaiers het uitstekend doen als moordwapen?