Wie zijn de lui die Sauber F1 overnemen?

Het Formule 1-team Sauber is van de ondergang gered door financieringsmaatschappij Longbow Finance. Wie heeft daar ooit van gehoord? We zochten het uit.

Longbow Finance uit Zwitserland neemt de eveneens Zwitserse renstal Sauber over van Peter Sauber (tweederde aandeel) en Monisha Kaltenborn (eenderde aandeel). Daarmee zijn hoogstwaarschijnlijk de acute geldzorgen van het team voorbij, als we ervan uitgaan dat Longbow Finance een dikke portemonnee heeft. Frau Kaltenborn blijft de team principle, maar Peter Sauber gaat onmiddellijk met pensioen en wordt vervangen door Pascal Picci. Deze laatste is CEO van Longbow Finance, veel meer is er niet over de Italiaan bekend.

Verder spitwerk in de achtergrond van Longbow Finance leert dat het bedrijf een Family Office is, een privébank van een (of meerdere) rijke familie(s). Het belangrijkste signaal dat daarop duidt is dat Raymond J. Bär een van de bestuurders is. Bär is de erevoorzitter van private banker Julius Bär. Een bankier die de baas is van een of andere schimmig geldvehikel equals rode vlaggen en toeters: dit is een family office. En dan wordt het interessant om uit te zoeken welke familie er zijn privébank heeft.

Volgens het Zwitserse Speedweek zit het geld van de familie Rausing achter de overname van Sauber. Wie nog nooit van de Zweedse miljardairsfamilie Rausing heeft gehoord is niet de enige, maar van Tetra Pak heeft wél iedereen gehoord. De familie werd schatrijk dankzij de uitvinding van het drankenpak, het melkpak dus. CEO Dennis Jönsson van Tetra Pak is een enorme racefan en driemaal raden in welk land het hoofdkwartier van het bedrijf zit. Juist, ook in Zwitserland. Tel daarbij op dat Saubercoureur Marcus Ericsson ook door de centen van Tetra Pak in het zadel werd geholpen en je komt dicht bij de waarheid.

Longbow Finance heeft met Finn Rausing in ieder geval ooit een Rausing in het bestuur gehad, wat kan wijzen op hun betrokkenheid. Wellicht geven de partijen later nog wel wat meer inzicht in hun betrokkenheid.

Een opvallende verbinding in dit verhaal is dat bank Julius Bär een van de grote sponsors is van de Formule E. De poging om elektrisch racen interessant te maken. De voormalig marketingdirecteur van Sauber is er trouwens nu Director Sponsoring en Events. Hoewel er wel wat hybride-aandrijving in de huidige F1-wagens zit is het geheel natuurlijk verre van milieuvriendelijk. En dat is dan weer een vreemde combinatie met Tetra Pak-CEO Dennis Jönsson die gelooft dat sustainability en renewables the only way to go is. Wat gaan ze met Sauber doen dan?