Max Verstappen VIJFDE in de Grand Prix van Hongarije 2016

Een ronduit saaie race wordt in de laatste ronden gered door een spannende strijd tussen Max Verstappen en Kimi Raikkonen. Lewis Hamilton wint de race en Max pakt zijn puntjes op een vijfde plaats.

Verstappen en Raikkonen lijken elkaar elke race weer tegen te komen. Deze keer was het de Fin die Max een groot deel van de race ophield. Na een slecht geplande eerste pitstop voor Verstappen verloor hij plekken aan de beide Ferrari's. Ondanks dat de banden van Raikkonen veel ouder waren, kon de Nederlander niet één van zijn befaamde inhaalacties laten zien. Dertien ronden zat Max klem totdat Kimi de pits in dook. Het kostte hem veel tijd en mogelijk zijn kans op een podiumplaats.

Aan het eind van de race waren de rollen plots weer omgedraaid. Raikkonen kwam na een stop met supersofts achter Max op de baan. De Fin was weliswaar een stuk sneller, maar kwam er niet voorbij. Het komt zelfs tot contact. Bij een inhaalpoging versplintert de Ferrari een stuk van zijn voorvleugel op het achterwiel van de Nederlander, maar ze kunnen allebei hun weg vervolgen. De spanning is om te snijden als Raikkonen elke ronde op het rechte stuk inloopt op Max. Uiteindelijk weet Verstappen ook deze strijd in zijn voordeel te beslissen. Hij blijft voor de Fin en rijdt als vijfde over de finish.

De winst is vandaag voor Lewis Hamilton. In de eerste bocht passeert hij Nico Rosberg en die leiding geeft hij (afgezien van een pitstoprondje) niet meer uit handen. Hamilton rijdt geen foutloze race, met zeker aan het einde soms een blokkerend wieltje, maar het lijkt erop alsof Nico Rosberg geen zin heeft om een inhaalactie te doen. Het gat blijft consequent tussen de één en twee seconden en de Mercedessen rijden zonder spannende strijd over de finish. Lewis Hamilton neemt hiermee de leiding in het kampioenschap over van de Duitser en stoomt vol gas richting een nieuwe wereldtitel.

De wedstrijd was helaas één van de saaiste van het seizoen. In de eerste ronde worden de posities bepaald en daarna verandert er weinig meer. De race kent nauwelijks inhaalacties, vrijwel geen uitvallers en geen spannende gevechten. Dit verandert pas in de laatste ronden als Kimi en Max gaan strijden en Vetttel dreigend inloopt op Ricciardo. Beide gevechten resulteren niet in inhaalacties, maar brengen wel wat broodnodige spanning in deze verlammend eentonige optocht. 

De reactie van Verstappen op de race: "Het is balen hoe het gelopen is. In het begin van de wedstrijd waren we snel, maar konden geen kant op. Ik kwam na mijn eerste stop vast te zitten achter Raikkonen, die op oudere banden reed en dan is het klaar. Daarna reed ik achter hem mijn eigen banden kapot. Na mijn tweede stop, kwam ik in niemandsland terecht. Eigenlijk was het een heel saaie wedstrijd."

Update. Kimi geeft in het post-race interview subtiel aan dat Max straf zou moeten krijgen.