Balen. De nieuwe Lotus Elise komt pas over vier jaar

Het slechte nieuws is dat we nog even moeten wachten op de nieuwe variant van de kleine Lotus, het goede dat hij/zij wel komt en klein plus licht blijft.
@media (max-width: 679px){#fig-65dccbf7cad7e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccbf7cad7e img{#fig-65dccbf7cad7e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dccbf7cad7e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccbf7cad7e img{#fig-65dccbf7cad7e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dccbf7cad7e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccbf7cad7e img{#fig-65dccbf7cad7e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dccbf7cad7e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccbf7cad7e img{#fig-65dccbf7cad7e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Yay, juich en rejoice. Een nieuwe Lotus is altijd +1, toch kun je wat vraagtekens zetten bij de berichtgeving uit de richting van Lotus. Ja, het werd tijd voor een nieuw ultralicht autospeeltje, maar de timing is bijzonder. In 1996 kwam Lotus met de Elise S1. Je kent vast de (eindeloze herhalingen van de) Discovery Channel serie over de ontwikkeling van die Elise en alle moeilijkheden die er kwamen kijken bij het extruderen en lijmen van het aluminium voor het chassis. Spannend en leuk om te kijken, hopelijk maken ze nu wel weer zo'n serie over de ontwikkeling. Het was dan ook een bijzondere machine, dat is het nog steeds. 

'Oké Autobahn, wat is er nou vreemd aan het nieuws van Lotus?' In 1996 kwam de Elise op de markt en in 2017 gaat Lotus voor het eerst in 20 jaar (of was het 68 jaar) weer eens winst maken. Zie je het verband? Sinds de Elise er is, verdiende Lotus geen geld. Als je dan op het moment dat je eindelijk weer eens in de plus staat meteen weer een nieuwe auto gaat ontwikkelen dan ben je niet goed bezig voor je aandeelhouders. Gelukkig zijn we geen aandeelhouder en blijven we het nieuws gewoon toejuichen. Geen dividend uitkeren maar meteen nieuwe wagens ontwikkelen met je zuurverdiende ponden.

Veel details over de nieuwe Elise zijn er nog niet. Hij gaat in ieder geval niet lijken op het concept uit 2010. Die auto was zwaarder en had een grotere motor. Hij was ook veel duurder dan de instap-Elise waaraan Lotus trouw wil blijven. De uitgangspunten die Lotusdirecteur Marc Gales heeft gesteld zijn: licht en (redelijk) betaalbaar. Er gaat uiteraard worden voortgeborduurd op het extruderen en lijmen van aluminium voor het chassis. Het doelgewicht is 900 kg, en ja dat is een stuk zwaarder dan 725 kg die de Elise in 1996 woog. Komt door de Amerikaanse eisen aan auto's. De auto moet namelijk breder worden om de dikke Amerikanen te kunnen huisvesten zijairbags in te kunnen bouwen. Dankzij de Evora heeft Lotus wel al allerlei technieken kunnen ontwikkelen om de bodypanelen lichter te maken. De verwachting is dat het design opvallender zal worden, maar wel trouw blijft aan de familielijn van Lotus.

Ook op het motorgebied zal Lotus trouw blijven. Er komt opnieuw een omgebouwde Toyotamotor achter de bestuurder te liggen. De Norfolkers zijn namelijk blij met het feit dat de motor niet stuk te krijgen is en dat er nauwelijks aanspraak gedaan wordt op de garantie. Mooi, helaas moeten we nog vier jaar wachten voordat we de nieuwe Elise kunnen testen.