F1-auto's krijgen géén halo in 2017

De Strategy Group heeft gisteravond besloten dat cockpitbescherming in de vorm van het geopperde halo-systeem niét in 2017 zal worden ingevoerd. Goed nieuws, F1-auto's blijven dus iets langer leuk.

In een meeting van Bernie Ecclestone en de Strategy Group, waarin de zes grootste F1-teams een zetel hebben, is het idee resoluut afgeschoten. Om Formule 1-coureurs wat vaker in leven te houden wilde autosportfederatie FIA per 2017 een halo-systeem in te voeren: een beschermend buizenstelsel om het hoofd van een coureur (foto). Zonder meer efficiënt en veilig, maar tegelijkertijd afzichtelijker dan Lewis met een microfoon. Bernie, na afloop van de capo-meeting: "Het komt er niet van in 2017, maar we gaan er nog goed naar kijken. Ondanks de tests van de FIA hebben we het gevoel dat er nog niet uitgebreid genoeg naar is gekeken en dat daarvoor meer tijd nodig is."

Binnen de F1 is men het wel eens dat er betere cockpitbescherming moet komen. Per 2018 moet dat ingevoerd worden, zo is gisteravond besloten, maar de vraag is nu in welke vorm. Aan Autosport liet Bernie wel weten dat de focus op het Aeroscreen van Red Bull komt te liggen. Oftewel, grote kans dat F1-auto's er over twee jaar zo uitzien:

Een ander agendapunt was de ban op radioverkeer. Ook dat is per direct geschrapt. Vanaf zondag mogen de teams weer roepen wat ze willen richting coureurs, enkel in de opwarmronde zijn er nog beperkingen. Verder zijn ook de rollende starts achter de safety car per 2017 verdwenen. Geen slaapverwekkende F1-optochten achter de AMG GT meer dus. Vanaf 2017 zullen coureurs bij een natte start eerst een aantal ronde achter de safety car rijden, om daarna alsnog staand te starten, zoals het hoort. Best efficiënt, die Strategy Group-meetings.

Update. Wel, daar valt niets tegen in te brengen.