Max Verstappen VIERDE in kwalificatie Duitsland

De vrije trainingen waren als vanouds voor Mercedes, met daarachter Ferrari's en Red Bulls en dus Max Verstappen. Hoe verloopt de ruzie tussen Raikkonen en Max dit weekend?

De derde vrije training was voor Max Verstappen niet de mooiste herinnering om in te lijsten. De twee Ferrari's stonden namelijk tussen hem en zijn teamgenootje Ricciardo in. Daarvoor uiteraard de twee zilveren pijlen van Mercedes, waarbij de monteurs van Hamilton nog voor een moeilijk moment in de pitstraat zorgden door een unsafe release. Voor Hamilton loopt dat incident met een sisser af, slechts een reprimande voor hem en een boete van $10.000 voor het team.

Voor de Mercedessen, Ferrari's en de Red Bulls is Q1 er alleen maar om in Q2 te kunnen komen en dus rijden alle zes de coureurs van die teams na een prima tijd meteen de pits weer in. Voor de budgettair kleinere teams is het spannender. De onlangs overgekochte Saubers hebben nog geen profijt van de nieuwe miljoenen. Ook Toro Rossopiloot Kvyat haalt de cut niet: Daniil what are you doing? Renaultrijder Palmer weet net boven de streep te eindigen, terwijl Magnussen net aan de verkeerde kant eindigt. De beide Manors halen Q2 eveneens niet.

Exit: MAG, WEH, KVY, HAR, NAS, ERI

Het tweede deel van de kwalificatie is het moment voor de Mercedessen om wat visitekaartjes uit te delen. Rosberg zet een waanzinnig scherpe tijd neer met 1:14.839, maar het is niet genoeg om Lewis voor te blijven: hij doet een 1:14.748. De twee Red Bulls tippen daar niet aan met Max op drie tienden verderop en Ricciardo nog een halve seconde daarachter. Met nog vier minuten op de klok parkeert het hele circus zich in de pitstraat, wat voor Jenson Button het signaal is om zijn vijftiende tijd wat te gaan verbeteren naar een voorlopig negende tijd. Helaas voor de Brit verbeteren Hulkenberg en Perez hun tijden opvallend. De Force India's nestelen zich respectievelijk voor en na Ricciardo. Vettel mist zijn poging om een snellere tijd te zetten door te laat naar buiten te rijden en Alonso verknalt zijn snelle ronde door zijn McLaren volledig op de kerbstones te rijden bij het opkomen van het rechte stuk. Het momentje van Carlos Sainz in Q2 volgt als hij de snelle ronde van Massa over het hoofd ziet en net te laat het gras opzoekt om uit te wijken, het zou hem een gridstraf kunnen opleveren.

Exit: GUT, BUT, SAI, ALO, GRO

De schietpartij voor de pole position start met de Ferrari van Vettel die een teleurstellende 1:15.619 neerzet, waar Raikkonen meteen vier tienden onderdoor duikt. Hamilton zet de snelste tijd van de eerste run neer met een 1:14.486. De Red Bulls rijden de tweede en derde tijd, waarbij Ricciardo duidelijk sneller is dan Verstappen. Opvallendste van deze eerste rondjes is dat Nico Rosberg een snelle ronde afbreekt door de pits in te rijden. Achteraf blijkt er een elektronisch probleem in de Mercedes te zijn. Vijf minuten voor het einde van de sessie rijdt de Duitser weer naar buiten om een nieuwe poging te doen en met succes, hij duikt een tiende onder de tijd van Hamilton door. De Brit verbetert zijn tijd niet en moet dus genoegen nemen met een tweede startplaats. Daarachter Ricciardo en op plek vier zien we onze Limburgse vriend Max Verstappen. Om de race extra spannend te maken start Raikkonen meteen achter Max. 

Update. Hieronder de volledige Q3-sessie.