'Alcomobilisten leveren straks $100 miljard op'

Alcoholfabrikanten mogen van de zakenbankier Morgan Stanley juichen en feestvieren. Er komen namelijk miljarden op ze af. Met dank aan zelfrijdende auto's en Uber.

Het idee voor dit onderzoek van Adam Jonas van zakenbank Morgan Stanley moét zijn bedacht aan de bar in een café. Wie bedenkt er anders dat er enorm veel meer alcohol verkocht gaat worden door de opkomst van zelfrijdende auto's? Het bedenken is een ding, maar het vervolgens ook daadwerkelijk onderzoeken en kwantificeren is een tweede.

Omdat autorijden en alcohol drinken op zijn zachtst gezegd geen goede combinatie is, mag het niet tegelijkertijd. In landen als China en Schotland heeft de alcoholregulering dan ook een enorme impact gehad op het alcoholverbruik en dus op de inkomsten van de producenten. Maar met de grootschalige opkomst van Ubers en dergelijke, die vervoer goedkoper maken, en ook de ontwikkeling van zelfrijdende auto's (en bussen) kan het tij gekeerd worden. Als iedereen daardoor maar één glas alcohol per week meer gaat drinken dan is dat al goed voor een inkomstensprong van $100 miljard per jaar.

Maar als de alcoholmakers meer geld gaan verdienen, dan moeten de café's en restaurants er ook garen bij spinnen. Goed nieuws dus voor je als je in de horeca werkt en als taxichauffeur. Wij danken Morgan Stanley voor deze komkommer die we nu in stukjes snijden en overgieten met Hendrick's en tonic. Straks met de zelfrijdende auto naar huis.