Chinese viaductbus bestaat echt

In mei kregen we een modelletje te zien van een bus-geval dat over auto's heen zou kunnen rijden. Terwijl iedereen in het westen bullshit callde, bouwden Chinese handen het apparaat gewoon.

Is het een rijdende treintunnel, een catamaranbus of een bus met ingebouwd viaduct? Hoe we het geval moeten noemen, daar gaan we nog even over nadenken. De Chinezen noemen het de TEB, of Transit Elevated Bus. Eigenlijk is het meer een soort van hele grote tram op rails die een tweebaansweg overspant, waardoor er auto's onderdoor kunnen rijden.

Enerzijds kun je zeggen dat het een briljante oplossing is voor een ruimtelijk probleem. Gebruik de weg gewoon twee keer, zonder dat je hoge viaducten en dergelijke hoeft aan te leggen. Maar daar heb je ook meteen een probleem te pakken: waar is er een stad te vinden waar geen viaducten in de weg zitten. Daar kan het apparaat immers moeilijk doorheen rijden. En we voorzien ook een probleem op kruispunten met afslagen. Het is best onhandig als je naar links aan het gaan en er komt plotseling een tunnel over je heen rijden.

Nu we er over nadenken, misschien is het niet het beste plan voor de nogal krap aangelegde Nederlandse steden. Toch zijn we lichtelijk voorstander van de bus/tram/trein op hoge pootjes. Dit is de ideale oplossing voor de malloten die graag een zelfrijdende auto willen. Zelfrijdende auto's zijn er al lang, we noemen ze treinen (of bussen en taxi's). Treinen rijden alleen niet over de weg, nu is er dus een trein bedacht die toch letterlijk over de weg rijdt, ga daar maar lekker in zitten. Kunnen wij, autoliefhebbers, zelf blijven autorijden.

Lees ook: 'Viaductbus blijkt gammel knutselwerkje'.