De laatste keer dat wij het checkten was de roetuitstoot (of de emissie van 'vervuilende deeltjes') veel hoger van dieselmotoren dan van benzineauto's. Beide motortypen hebben hun specifieke voor- en nadelen wat betreft emissies - diesels stoten bijvoorbeeld beduidend minder CO uit - maar roet is niet een probleem van de benzinemotor. Tenzij iemand een voedselbank van dezelfde orde vindt als de hongersnood in Darfur.
Dat gezegd hebbende, Volkswagen heeft trots aangekondigd dat het werk aan zijn zogenaamde Gasoline Particulate Filter (GPF) is afgerond. LOL-quote: "Following increases in efficiency and lower CO2 output, we are now bringing about a sustained reduction in the emission levels of our modern petrol engines by fitting particulate filters as standard". Dit is onverstaanbare marketing omdat iedereen nog nakucht van Dieselgate. Waarbij we overigens wel aantekenen dat emissie-reductie sowieso een goed idee is, maar het komt nu wat onoprecht over.
Anyway, GPF zou de uitstoot van roet uit benzinemotoren met negentig procent kunnen verminderen. Voorwaar indrukwekkend. De eerste modellen met zo'n wereldreddend systeem zullen de Volkswagen Tiguan 1.4 TFSI en de volgende generatie Audi A5 2.0 TFSI zijn. Daarna wordt de technologie over een groter benzine-gamma uitgebreid.
Waarom doet VW dit? Natuurlijk is het fijn om schonere benzine-auto's te maken, maar consumenten hebben nu het gevoel dat de olifant in de kamer wordt afgedekt met een theedoek. Dat voelt oneerlijk. Nou, dat is dus niet Volkswagens schuld. Het concern zal heus wel hebben begrepen dat dit hypocriet kan overkomen, maar de EU eist dat benzine-auto's met injectie vanaf september 2017 zijn uitgerust met roetfilters. Iets met Euro 6c. 'Prioriteiten' laat zich kennelijk slecht vertalen in het Brussels.