Baas zelfrijdende auto's rijdt zelf weg bij Google

Google verliest de chief technical officer van het project dat moet leiden tot een zelfrijdende Google Car. Hoe moet het nu verder met het project?

Chris Urmson was al sinds 2009 betrokken bij Google's project om een zelfrijdende auto te maken. Als CTO overzag Urmson het hele project en was hij verantwoordelijk voor de 1,8 miljoen kilometer die de autootjes van Google inmiddels autonoom hebben afgelegd. Het onderzoek is inmiddels in een zodanig vergevorderd stadium gekomen dat er producten voor de software worden ontwikkeld. Het onderzoekstraject wordt dus omgezet in een productietraject. Dat laatste is voor het onderzoeksbaasje het signaal om de aftocht te blazen. Hij is eraan toe om meer tijd met zijn gezin te besteden een nieuwe uitdaging op te pakken. En zo verliest Google de bestuurder van de zelfrijdende auto (padoemtsj).

Als CTO staat Chris het liefst aan het hoofd van een onderzoeksteam en is hij minder graag de chef van een productontwikkelteam. Google haalde hem dan ook weg op een universiteit, Carnegie Mellon University, waar hij onderzoeker was. Wie denkt dat met Urmson de moeilijkste naam in dit stuk al voorbij gekomen was, die heeft het fout. Sinds 2015 staat John Krafcik aan het hoofd van het autoproject bij Google. Hij gaat zorgen dat er een product komt waarmee Google zijn investeringen kan terugverdienen. Dat is precies op tijd, want steeds meer autofabrikanten (en Apple) willen hun auto's steeds meer autonome functies geven. Misschien willen ze dat ook wel te snel. 

Volgens de New York Times is ruzie een reden voor de breuk. Urmson en Larry Page, een van de oprichters van Google, zouden het regelmatig niet met elkaar eens zijn. Daardoor kon Urmson zich niet vinden in de richting waar het hele autoproject zich langzamerhand begaf. De vertrekkend CEO wil daar niks van weten: 'Het was fantastisch. Het team hier opbouwen was een enorme kans.'