Nee! VW-groep heeft nog meer sjoemelsoftware

Het sjoemelschandaal van de Volkswagen Groep gaat nog even verder met een nieuw soort software. Deze zet de emissiecontrole gewoon uit nadat de motor een tijdje gedraaid . Bizar.

Wie op school werd betrapt op spieken zorgde ervoor dat andere spiekbriefjes nooit werden ontdekt. Ofwel door ze nog wat beter te verstoppen, ofwel door ervoor te zorgen dat ze niet meer bestaan. Wie dat niet doet is dom en/of arrogant. Volkswagen is de autofabrikant die betrapt is op spieken, inzake dieselgate. Hoop ellende en paniek erna, maar het zou natuurlijk nooit meer gebeuren. Erewoord.

Nu zijn ze andermaal betrapt op software in een motor die vooral in Audi's woont. In de V6 3.0 TDI-motoren gebeuren volgens Bild am Sonntag dingen die zo mogelijk nog schandaliger zijn: de eerste 22 minuten van een rit zorgt de software voor schone bloemlucht uit de uitlaat. Is die periode echter voorbij, dan gaan alle remmen los en worden de roetjes en duivels gewoon naar buiten geblazen.

Moet je voorstellen dat er niemand bij de Volkswagen Groep op het idee is gekomen om te zeggen: 'Oh wacht, we hebben ook in andere motoren nog wat zitten sjoemelen.' Nope, gewoon doen alsof er niks aan de hand is. Misschien ontdekken de onderzoekers die nu alles gaan bekijken niets. 

Wat is er trouwens met dat tijdvak van 22 minuten? Een emissietest duurt 20 minuten. Daarna kan je weer vol op het stankorgel. Extra vervelend voor de VW-groep is dat hun giga-schikking alleen ging over de sjoemelende 2.0 TDI's. Met de 3.0 TDI kan het hele circus dus weer opnieuw beginnen.