Verkrachters met een rijbewijs kunnen ook Uber-chauffeur zijn

Weet je wie ook...? Inderdaad, ook verkrachters kunnen Uber-chauffeurs zijn. Het enige wat ze nodig hebben is een rijbewijs, een auto en geen strafblad. Of wel.

Uber claimt dat het grondige antecedentenonderzoeken uitvoert om ervoor te zorgen dat klanten niet worden gechauffeerd door de liefdesbaby van Marc Dutroux en Mohammed Bouyeri. Uber zegt daar zelf het volgende over: "They run a social security trace to identify addresses associated with the potential driver’s name during the past seven years, and then a criminal background check to search for his or her name and addresses in a series of national, state and local databases for convictions in the last seven years. These include the National Sex Offender Registry, National Criminal Search and several different databases used to flag suspected terrorists."

Dit is best verregaand, als je je bedenkt dat Airbnb eigenlijk helemaal geen checks uitvoert. Maar goed, wie dus geen strafblad heeft, komt gewoon door de mazen bij Uber. Normaal, lijkt ons, want dat geldt in de rest van de maatschappij ook. Nu is er echter een chauffeur aangehouden in Massachussetts die voor Uber reed en een zestienjarig meisje verkracht zou hebben. Naast de ernstige verdenking, is er nog iets vreemds: de man had een strafblad dat langer was dan de meeste Uberritjes. Dat had niet moeten kunnen gebeuren volgens Ubers eigen standaarden.

Nu is dit voor sommige mensen ongetwijfeld een reden om een grote anti-Ubercampagne te beginnen, maar daar willen wij graag met redelijkheid op reageren: wanneer was de laatste keer dat iemand doopceel van zijn taxichauffeur lichtte? Voordat-ie in elkaar geslagen was althans.