Tesla is weer eens slimmer dan de rest

De gebruikelijke looptijd van een autolease is een jaar of drie, vier. Dat is niet erg handig in een industrie die een periode van extreem snelle veranderingen betreedt. Daarom is het slim dat Tesla de looptijd van leasecontracten heeft verkort.

We schreven het maandag al: autofabrikanten moeten aan de bak. Consumenten willen sneller nieuwere auto's blijkt uit het enthousiasme voor private leasing. Een auto van een paar jaar oud is precies dat, een paar jaar oud. Dus hij mist de laatste snufjes. Kortere modellencycli lijken de belangrijkste oplossing.

Dat geldt in het bijzonder voor Tesla. Tesla zit namelijk in de accu-business. Op dat gebied worden nogal eens doorbraken gedaan. Nieuwere accupacks kunnen een langere levensduur, een grotere actieradius of sneller oplaadvermogen hebben. Als je bent ingestapt vlak voordat deze innovaties op de markt kwamen en je zit nog een paar jaar vast aan je auto, lijkt het toch alsof je in een auto uit de middeleeuwen rijdt. 

Daarom zijn die veeljarige leasecontracten ook zo'n bitch. Het eerste jaar rij je - als je geluk hebt - het laatste woord in Modern Chaufferen, maar na korte tijd heeft de toekomst je wagen ingehaald. Zeker als het een elektrisch ding is. Daarom is het ook een zo'n gouden zet van Tesla: tot eind september kunnen Amerikaanse leasers een contract voor twee jaar afsluiten. Natuurlijk, het stuwt de tegenvallende verkopen, maar het is ook reageren op een trend. 

De grote vraag is: waar blijven de Duitsers? Want wederom is Tesla het snelste jongetje van de klas.