Gerucht! Mazda gaat epische RX-9 maken

[kleine letters] Het zijn nog slechts onbevestigde geruchten en de bronnen zijn anoniem [/kleine letters] maar het lijkt er dus op dat Mazda een auto gaat bouwen naar het glorieuze concept van de RX-Vision. Met wankelmotor.

De directie van Mazda heeft een OK gegeven voor de productie van een RC-9-concept. Dus erg ver zijn we nog niet. Maar hee, het concept ook lijkt meer dan enigszins op de door Ferrari geïnspireerde RX-Vision en dus zijn wij blije kampeerders. Ook fijn is dat de RX-9 naar verluidt een wankelmotor krijgt. Vanaf 2020 mogen we hem in de showrooms verwachten. 

Volgens Japanse media gaat de nieuwe RX-9 er ongeveer zo uitzien. Denken ze, gokken ze, hopen ze. Hopen wij ook, want wie hierin niet de bloedlijn van de RX-Vision ziet, rijdt een Opel Agila. 

Mazda rommelt met de wankelmotor, want het merk zei eerder dat we pas een nieuwe wankel mochten verwachten als het erin was geslaagd om de traditionele problemen van die motor had opgelost. Dat zijn er nogal wat, maar als belangrijkste obstakels gelden het hoge smeerolie- en brandstofverbruik.

Vermoedelijk heeft Mazda in ieder geval dat laatste minpunt aangepakt door een kleinere cilinderinhoud (1.6 ofzo) en die uit te rusten met een  turbo. Mogelijk gaat dit in combinatie met een hybride aandrijflijn, accu's dus. Het zal allemaal wel, als we maar een snelle, mooie Mazda krijgen.

Voor de liefhebbers: een schitterend instructiefilmpje over de wankelmotor, ingesproken door Herr Flick from ze Gestapo.