Toen Was De AutoRai Heel Gewoon

Vroeger hadden we auto's met een platenspeler aan boord, vormden je knieën de kreukelzone en bekeek je de allernieuwste modellen op de AutoRai. De vooruitgang heeft het allemaal overbodig gemaakt.

De AutoRai was ooit één van de grotere autobeurzen ter wereld, waar wereldprimeurs werden getoond en waar je als autofiel lange tijd naar uitkeek. Dat is al lang verleden tijd en de jonge generatie zal de show vooral herinneren als een margebeurs waarbij scheepscontainers werden gezien als geaccepteerd decoratiemateriaal. Vorig jaar vond de laatste editie plaats en ondanks dat de banners bij de uitgang ons nog trots vertelden dat we in 2017 weer welkom zouden zijn, weten we nu dat dit niet het geval is.

De AutoRai is definitief dood, begraven en tot stof vergaan. De importeurs hebben er geen zin meer in en daardoor zal de autoshow niet meer terugkeren, zo bevestigt Steven van Eijck, voorzitter van de RAI-vereniging, bij BNR. Wij snappen het ook wel, want nostalgie is leuk, maar mensen die wel met beide benen in deze eeuw staan gaan niet meer naar de dealer/autoshow om informatie over een bepaald model te vinden. Daar is tenslotte het internet voor.

Het is dan ook het internet dat de AutoRai gesloopt heeft. Die duivelse vooruitgang ook altijd! Voor de importeurs is het echter simpel; als de klant toch alle informatie al met een paar klikken kan vinden, waarom zou je dan nog vele tienduizenden euro's investeren in een show waar je niet eens auto's mag verkopen? Zonder importeurs geen auto's, geen auto's geen AutoRai.

De alternatieven voor de AutoRai willen overigens ook niet echt van de grond komen. AutoWeek organiseerde in 2015 eenmalig een evenement, maar ook dat project is daarna stilgevallen. De liefhebber wacht er niet meer op en vindt ondertussen zijn weg naar andere evenementen zoals Cars & Coffees, clubmeetings en thema-evenementen.

De importeurs willen het niet, de liefhebbers missen het niet; tijd om het hoofdstuk AutoRai af te sluiten. De Nederlandse autoshow heeft veel overeenkomsten met de platenspeler in de auto en knieënkreukelzone; het had vroeger zijn charme, maar is niet meer van deze tijd. Dat was misschien leuk in de eerste honderd jaar van de show, maar zoals op de onderstaande video is te zien werkte de AutoRai het beste in zwart-wit.