SUV-feest: Skoda Kodiaq officieel onthuld

In een wereld waarin de SUV-vorm steeds vaker wordt verkozen boven de sedan of station, kon Skoda gewoonweg niet achterblijven met een eigen people mover die hoog op z'n poten staat. Dames, heren: de Kodiaq.

We loodsen u meteen door de belangrijkste specificaties: de Skoda Kodiaq heeft een lengte van 4,7 meter, een wielbasis van 2,79 meter en kan uitgerust worden met een beenruimteloze derde zitrij, waarmee dit officieel de eerste zevenzitter van Skoda is. De Tsjechen snappen dat veel bagageruimte wenselijk is bij SUV-publiek, en creëerden een laadruimte van 720 liter. Met alle banken plat stijgt dit naar 2.065 liter.

Wacht, niet meteen wegklikken na deze ANWB-facts, hier komen de motoren. Er zijn twee TDI- en drie TSI-motoren beschikbaar. De 2.0 TDI is er met 150 pk/340 Nm en 190 pk/400 Nm. In de sterkste variatie duurt een 0-100 sprint 8,6 seconden en ligt de top op 210 km/u. De benzineblokken (twee 1.4's en een 2.0) zijn er in vermogens van 125, 150 en 180 pk.

Het schakelen gebeurt in de basisversie met een handbak met zes versnellingen, maar wie slim is gaat voor de zeventraps DSG (exclusief voor de 2.0 TDI met 190 pk en TSI met 180 pk), die kan meer koppel aan en wisselt bizar snel van verzet. De mindere motoren kunnen van een zestraps DSG/handbak worden voorzien. Wie aan de SUV gaat en op ongeasfalteerde plekken wil komen opteert ook de vierwielaandrijving, voorzien van een lamellenkoppeling die de pk's tussen voor en achter verdeelt. U kunt er ook het nodige mee trekken: tot 2.500 kg, met de TDI/DSG/4X4-configuratie.

De tijden van communistische kaalslag in de interieurs van Skoda is al even voorbij. In de Kodiaq zien we daarom een reeks knoppen en een scherm (8 inch, bij de instappers is 'ie 6,5 inch) die gewoonweg goed ogen. Ook met het aantal opties laat Skoda zien dat het niet langer de budgetsloeber van de VW Group is: van ACC, Front Assist met City Emergency Braking, Area View, Crew Protect Assist (sluit ramen en spant gordels aan vlak voor een crash) tot Tows Assist. Alsof je naar een optielijst van Audi kijkt.

We zijn benieuwd wat dat met de prijs gaat doen, maar die hebben we helaas nog niet. Wel deze sloot aan foto's vanaf de onthulling in Berlijn, waar onze H. Feitsma zich momenteel in de watten laat leggen (geloof nooit meer iets wat hij over Skoda schrijft).

Update. Nu met video.