Kan Elon Musk eigenlijk wel kapot?

Elon Musk is een schlemiel en totaalheld ineen. Meer dan wie ook, is hij de opvolger van Steve Jobs. En dat willen al die guru's van het niveau Musk en Zuckerberg zijn, dus dat is een compliment. Punt is dat Musk ook een totale faalhaas is.

Elon Musk (vzmh) stond ooit al eens aan de rand van een persoonlijk faillissement. Dat komt doordat meneer Musk een visionair is. Hij wil fossiele brandstoffen uitbannen - dat is de enige reden waarom hij accu-auto's verabsoluteert - en mensen naar Mars brengen. In Nederland zou je met dit soort ideeën (en een zieligheidsbrevet) honderd procent zeker een paar miljoen belastinggeld mogen wegpissen.

Wat wij in Nederland niet begrijpen, is dat dat veel te weinig is. Miljarden maken verschil. Gelukkig kunnen haabeenullertjes dat soort bedragen nu nog niet loskrijgen bij de overheid, hoeveel minderheden ze ook bij hun project willen betrekken. Elon Musk is iemand die miljarden eigen geld wil vergooien aan persoonlijke projecten waarvan (hij denkt dat) de hele mensheid beter wordt. Alleen daarom is hij al een held.

Een held die donderdag 779 miljoen dollar verloor. En dat heeft niet te maken met een exploderende raket. "That was due to two factors: drops in the companies’ stock prices; and Wednesday’s regulatory filing showing he has put up an additional $489 million of his Tesla and SolarCity stock as collateral to secure personal borrowings." Vrij vertaald: Tesla en SolarCity verbrandden in het eerste helft van dit jaar meer dan een miljard dollar.

Dus je kunt raketten laten ontploffen en de vriendschap van Mark 'Ik zeg nooit iets puntigs tegen de media maar nu wel' Zuckerberg verliezen. ("As I’m here in Africa, I’m deeply disappointed to hear that SpaceX’s launch failure destroyed our satellite that would have provided connectivity to so many entrepreneurs and everyone else across the continent.") Uiteindelijk is het niet onbelangrijk voor Musk dat-ie gewoon geld gaat verdienen, niets levensbedreigends verder. Geen vuiltje aan de lucht and business as usual, dus we weten nog niet wat 'm wel kan slopen.