Amsterdamse autohaat stopt zelfs niet voor groene auto's

Manmanmanman. Heb je eindelijk toegegeven aan het dwingende prikkelliberalisme van de overheid en een hybride of elektrische auto gekocht, word je alsnog om onduidelijke redenen op de bon geslingerd.

Onze hoofdstad weet niet zo goed wat het met de auto aan moet. Zelfs wij zien dat de stad, ondanks zijn New York aan de Amstel-achtige grootheidswaanzin, eigenlijk te klein is voor fatsoenlijk autoverkeer. Ziet de gemeente ook, maar van autovrije stadsdelen (=onnodige ultradure bestuurslagen baantjesmachines die zijn opgeheven maar zichzelf toen weer oprichtten en 1500 euro per persoon per vergadering toekennen) is het nog niet gekomen. 

Het is vergelijkbaar met het zwalkende Nederlandse drugsbeleid, want doen alsof auto's legaal zijn, is ook absoluut geen optie. Tolerante haat, dat is hoe we opstelling van wel meer Nederlandse gemeenten ten opzichte van auto's kunnen kenschetsen. Of heeft iemand het lef 45 (vijf-en-veer-tig!) euro voor een dagkaart normaal te vinden? Wij bedoelen maar.

Maar het zijn niet alleen parkeertarieven die absoluut bezopen zijn, want we hebben het nog niet eens gehad over de handhavers. Wij hebben niets tegen handhavers an sich, wij hebben echter wel iets tegen mensen die denken dat hun penis groter wordt als zij een hesje met gewichtig logo dragen. Die naaien zelfs de ontzettend brave burgers met een elektrische auto.

Neem dit verhaal: man met elektriekwagen parkeert op oplaadplek voor elektriekwagens. Oplaadpaal kapot. Man geeft storing door direct door aan gemeente en steekt stopcontact niet in wagen, wantwegens kapot. Dan vergrendelt de stekker ook niet. Man gaat weg om iets te doen waar overheid belasting over kan heffen. Man komt terug en ziet dat zijn auto is weggesleept. Man vindt ballen terug, vervloekt elektrische auto en overheid en sleept gemeente voor de rechter. 

Nu zegt de rechter effectief: je had een niet werkende laadpaalstekker in je auto moeten stoppen (dan was zijn bedrog niet of in ieder geval minder opgevallen, ook al was de stekker niet vergrendeld). Want instekkeren is verplicht en doordat je dat niet gedaan hebt, ben je in overtreding en had je ergens anders moeten parkeren. Vierhonderd euro aftikken en wel nu. Dus omdat de laadpaal stuk is, mag de parkeerplaats niet gebruikt worden, tenzij je doet alsof de laadpaal wel werkt. Dat is als zeggen: het praktiseren van necrofilie is verboden, tenzij je doet alsof je lijk nog leeft. In welk universum is dit soort uitspraken te rechtvaardigen?

In de zon waaromheen alle planeten draaien: Amsterdamned. Moraal van het verhaal: neem gewoon de trein. Naar het Oosten.