Ford: 'Zo ziet een auto voor arme mensen eruit'

Ford wil de complexe machines die auto's zijn geworden, terugbrengen tot een vouwfiets voor financieel uitgedaagden. Een soort Ford Model V, in navolging van de Model T, speciaal voor de drukke steden in China en India.

We mogen graag kankeren op onze mooie land, maar godverdomme wat is het toch fijn om rijk te zijn. Onze wegen zijn prima en we kunnen het ons dikwijls veroorloven om een auto te rijden die inderdaad een afspiegeling van de Platoonse Idee Auto lijkt te zijn. Helaas is men in China en India nog niet zo gelukkig, want de bevolking heeft daar volgens Ford de Platoonse Idee Vouwfiets Annex Tentenkamp nodig. Het ziet er zo verdrietig uit dat we ieder moment Paul van Vliets zorgende stem verwachten.

Meccano met stof met een hint van riksja. En in deze configuratie best wel eenpersoons ook. (Wat in India betekent dat dit model geschikt is voor 27 reizigers.) Er zijn echter ook uitbouwen denkbaar waarin de wagen, die heel handig is op te vouwen zodat zelfs de kleinste parkeerplek groot genoeg is, een soort Human Centipede wordt.

Toch denken we dat Ford een punt heeft met deze elektrowagen. De financiële afstand tussen een auto en een fiets is gewoon te groot geworden. Iedereen kan een fiets van een junk betalen, maar autobezit is stukken kostbaarder - een spoorbrug te ver dus. Dat werkt niet in landen waar enkele tientallen dollars per jaar extra al een fikse inkomensgroei is. Bovendien zijn de steden er te druk en te smoggy om nog meer verbrandingsmotoren aan toe te voegen. 

Alleen nog iets aan het design doen: als iets goedkoop is, hoeft het er niet per se uit te zien als Euroshopper.