Volkswagen wint de Nobelprijs voor de scheikunde, soortvan

Een Nobelprijs winnen is best prestigieus. Behalve als je een Ig Nobelprijs wint, want dan ben je niet slechts een vakidioot, maar een vollidiot. Zoals Volkswagen, naar het oordeel van het jurerende comité.

Hoewel wetenschap onze wereld zoveel beter heeft gemaakt, zijn er ook dwaallichten die in de zoektocht naar kennis hoofdzaak, bijzaak en strafzaak niet meer helemaal kunnen onderscheiden. Daarvoor is er de Ig Nobel Price, een fopprijs voor gestoord onderzoek, 'that makes you laugh and then think' (sad trombone). De concurrentie is elk jaar weer hevig. 

Zo bevonden zich dit jaar onder de laureaten onderzoekers die prothetische ledematen ontwikkelden om als Alpengeit te leven (biologie), schrijvers die een driedelige autobiografie produceerden over het verzamelen van dode en bijna dode vliegen (literatuur) en heldere lichten die duizend leugenaars vroegen hoe vaak ze logen - om die antwoorden vervolgens te geloven (psychologie). Waarlijk, een feest van de geest.

Volkswagen mag zich gelukkig prijzen dat het de Ig Nobel Price for chemistry heeft gewonnen, want VW's werk is toch wel van een niveautje hoger. Illegaal, maar toch van een niveautje hoger. Uit het rapport: "Volkswagen, for solving the problem of excessive automobile pollution emissions by automatically, electromechanically producing fewer emissions whenever the cars are being tested." Wij zouden ons bij het comité willen voegen en onze hartelijke felicitaties aan de winnende ingenieurs willen overbrengen.

Beeld: De laureaat van de Ig-Nobelprijs voor perceptie. Onderzocht samen met een collega of de wereld er anders uitziet als je vooroverbuigt en door je benen kijkt. De winnaar, die zijn prijs in ontvangst nam tijdens een plechtige ceremonie in Harvard, staat voor ons gezien rechts.