Aston Martin en Mercedes gaan het schip in

De Britten uit Gaydon staan niet in Parijs, maar wel in Monaco. Aston Martin toont daar een nieuw motorjacht, de AM37. Het ietwat grotere Mercedes heeft wel tijd om in Parijs te zijn, maar stuurt ook mensen met een boot naar Monaco.

Zowel Mercedes als Aston Martin tonen deze week een nieuw jacht uit de categorie ik-heb-vakantie-maar-ik-heb-toch-haast. Powerboats, de een 37 voet en de ander 45 voet.

De 37 voet lange AM37 van Quintessence Yachts brengt veel designelementen van de auto's naar het water. Hoewel het onmiskenbaar een boot is, doet de raamstijl denken aan het knikje bij de C-stijl van de coupé's van Aston. Kopers kunnen kiezen voor twee dieselmotoren of twee benzineslurpers om de schroeven mee aan te drijven. De diesels zijn 370 pk Mercury's en de benzinemotoren zijn 430 pk-modellen van dezelfde fabrikant. Beide motoren zijn goed voor een topsnelheid van 44 knopen (ruim 80 km/h), wat serieus snel is op het water. Desondanks kan het zijn dat je nóg sneller naar je glas rosé moet kunnen varen, dan is er de AM37S. Die doet 52 knopen (ruim 95 km/h) uit 520 pk Mercury's. Heel gaaf is het als een soort cabriodak opklapbare zonnescherm voor boven het stuurdek. Hetzelfde dak doet ook dienst als afdekplaat als je de boot ergens neerlegt, dus geen gedoen met canvas doekjes die je handmatig moet spannen.

Waar Aston een open bootje kiest waar je eventueel ook een nachtje op kunt blijven slapen - dan moet je wel heel kampeerstijl even de tafel ombouwen tot bed - kiest Mercedes voor een gesloten jacht.

De ARROW460 – Granturismo is een jacht waar je met tien passagiers mee op pad kunt. Het schip wordt gebouwd door Silver Arrows Marine en Mercedes tekende voor het interieur. De oppervlaktes zijn van allerlei exotische en, zo benadrukt Mercedes, duurzame materialen gemaakt. Over de motoren en de topsnelheid leren we niet al te veel in het bericht van Mercedes. Hoewel het veel grotere schip vast niet zo onwijs snel vaart als de Aston Martin, zullen de prestaties niet tegenvallen.