Max Verstappen DERDE in kwalificatie Maleisië

In Maleisië racet de Formule 1 weer gewoon in de volle zon, of stortregen, maar in ieder geval niet in het duister. Nieuw asfalt zorgt ervoor dat Sepang zowel in de hitte, als in de nattigheid een totaal ander circuit is geworden.

De vrije trainingen brachten, zoals verwacht de snelste tijden voor de Mercedessen van Hamilton en Rosberg. Max krijgt geen cadeautjes op zijn negentiende verjaardag (maar Renault steekt wel een bijzonder kaarsje voor hem aan) en rijdt naar de zevende en vijfde tijd in de  vrije trainingen. Op zaterdagochtend weet hij zijn auto echter tussen de Mercedesrijders te parkeren op de tweede plaats. Een mooi uitgangspunt voor de kwalificatie.

De eerste kwalificatiesessie verloopt zo goed als vlekkeloos. De bekende teams halen de cut niet. De McLaren van Alonso heeft er geen zin in (in verband gridpenalty's), maar Button weet wel boven het streepje te eindigen, hoewel hij in een van zijn snelle rondjes een spin maakt. Verstappen rijdt een teleurstellende twaalfde tijd, maar het is voldoende om de tweede kwalificatiesessie te halen.

Out: ERI, NAS, PAL, OCO, WEH, ALO

Op het snelle en hete asfalt rijden de Mercedessen makkelijk voor het veld uit. Desondanks weet Max Verstappen een tijd neer te zetten die zeven tienden achter de auto van Rosberg staat. De Duitser eindigt op vijf tienden achter Hamilton die als snelste over Sepang weet te vliegen. De McLaren van Button weet eens wat potten te breken in zijn 300e Grand Prixweekend, waardoor de Brit een achtste tijd kan zetten en ook naar de Top Ten Shoot Out door mag.

Out: BOT, GRO, GUT, MAG, KVY, SAI

De strijd om de eerste tien startplaatsen begint met goede tijden voor de Ferrari's. De beide Red Bull-coureurs weten echter waanzinnig snelle rondjes uit hun bolide te persen, maar Hamilton klapt daar meteen 57 honderdsten onderdoor. Rosberg maakt in zijn eerste run een foutje waardoor hij zijn auto tussen de twee Ferrari's op een zesde plaats zet en daarom nog een snellere run moet maken. Over de boordradio meldt Verstappen echter dat er op en rond de vierde bocht wat druppeltjes vallen. Spanning voor de tweede run van de top tien kwalificatie. De beide Mercedessen en Red Bulls melden zich als eerste op de baan voor een tweede rondje, waarin de regen niet heeft doorgezet. Rosberg verbetert zijn tijd, zodat hij net voor Verstappen mag starten. Ricciardo eindigt net achter Max.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dec5d5a6fc2c', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });