Californië wil door met bestuurderloze auto's

De nieuwste wetsvoorstellen in de Amerikaanse staat Californië schaffen de bestuurder af voor zelfrijdende auto.

Californië ligt inderdaad niet in Nederland, dus waarom zouden we ene zier geven om hun wetgeving? Hoeft niet, maar de westelijke staat is ook auto-heaven. Wat er in die staat gebeurt met regelgeving voor auto's komt op den duur ook naar ons.

Het nieuwste wetsvoorstel over autonome auto's is een stuk vooruitstrevender dan wat er tot nu toe is bedacht. In alle wetgeving tot nu moet er in alle rijdende auto's altijd een bestuurder met een rijbewijs zitten. Klinkt logisch, maar als je een zelfrijdende auto hebt, wat moet je dan met een rijbewijs? En als je dan nog even doordenkt, hoe moet in vredesnaam een rijbewijs voor een zelfrijdende auto halen? Precies, dat kan niet. De Californiërs hebben daar ook even over na zitten denken en stellen voor om die bevoegde bestuurder maar af te schaffen in de wet. Als een auto veilig genoeg is om het predicaat zelfrijdend te dragen, dan mag de berijder in de auto rijden zonder dat hij kan ingrijpen.

Een ander onderdeel van het nieuwe voorstel is om andere aanduidingen te maken voor auto's. Voortaan mag een Tesla met Autopilot dan geen autonome auto genoemd worden (wat het ook niet is). Alleen auto's die echt zonder bestuurder op pad kunnen mogen zelfrijdend genoemd worden, de rest heeft 'rijhulpmiddelen'.