Het rijbewijs is ten dode opgeschreven

'Sorry agent, mijn rijbewijs is leeg,' dat is de nieuwe variant van 'goh, ik heb mijn portemonnee niet bij me.' De RDW verwacht dat je vanaf 2020 je rijbewijs op je telefoon kunt zetten.

Sommige ideeën lijken op het eerste gezicht goed, totdat je er nog eens even hard over gaat nadenken. Het rijbewijs als app op je telefoon is er daar ook een van. Fantastisch idee, what could possibly go wrong?

Wie wel eens op het hoofdkantoor van een app ontwikkelaar is geweest, weet dat veel apps een 'God view' hebben. Dat houdt in dat de ontwikkelaar kan zien waar de gebruikers van hun app zich bevinden. Echt. Je hebt gewoon op het 'OK'-knopje geklikt bij het downloaden, het mag. Of het mag niet, maar het kán wel, dus doet de ontwikkelaar er maar niks mee. In ieder geval is het creepy. 

Dat een Jitse Groen, van TakeAway.com precies weet waar je bent is niet zo'n groot probleem, hij kan weinig met de data. Het is zelfs wel handig, want je pizza komt automatisch naar je toe. Als de app-bouwer Koninkrijk der Nederlanden heet, dan moet je een beetje oppassen. Het gaat de mensen daar namelijk geen moer aan waar je bent. Stel je de situatie voor dat je wordt aangehouden door een agent die zegt: 'Wat zijn wij aan het doen? Uw rijbewijs bewoog zich zojuist met 160 kilometer per uur over de A16.' Aangehouden worden door een agent is trouwens ouderwets, waarom zou je de rekening niet gewoon automatisch thuisbezorgd krijgen? Kunnen alle trajectcontroles ook meteen afgeschaft worden. Rijbewijs vertelt het CJIB gewoon zelf dat hij een overtreding aan het begaan is.

Het kan natuurlijk ook worden ingevoerd zonder allerlei privacyverziekende zaken erin. Uiteraard, maar het is de overheid, je doet aan wishful thinking als je dat gelooft. Denk nog maar eens aan de RFID-chip in je kenteken, of aan eCall. Koester dat plastic pasje in de portemonnee nog maar even, want ook al heb je niets te verbergen, je hoeft niet alles te delen.