U wilt een Lancia Delta Integrale? Dit staat te koop

Een auto die zo lelijk is dat hij weer mooi is, dat is de Lancia Delta HF Integrale. Nu nog redelijk betaalbaar, maar over een jaar of vijf gaan de prijzen verdubbelen. Wil je er een hebben, dan moet je nu instappen.

De Lancia Delta uit de jaren tachtig was een heel gewoon gezinsautootje totdat iemand bedacht dat het een leuk platform zou zijn om er rally's mee te gaan rijden. Dat konden ze bij Lancia al waanzinnig goed, dus als je die slimme trucjes in het gezinswagentje zou stoppen, misschien kon het dan ook wat worden. Het eerste gevolg van die beslissing is de S4, een Groep B-auto die alleen ergens in de verte op een Delta lijkt, maar gillend succesvol is.

Na de ondergang van de Groep B wordt een huis-tuin-en-keuken Delta aangepakt en omgetoverd in de Delta HF 4WD. Het model groeit in de loop der jaren uit tot de Delta HF Integrale Evoluzione II. Na dat model is het bij de Italianen gedaan met het rallyrijden, en eerlijk gezegd: het hele merk Lancia is in 1994 begonnen met sterven.

Degenen die aan het begin van de jaren negentig nog te jong of niet rijk genoeg waren om een Integrale te kunnen, moeten nu hun slag slaan om jongensdromen (let's face it, de meeste vrouwen vinden de Delta te lelijk) waar te maken. In Nederland staan twee handen vol Delta's HF te koop. De goedkoopste is voor €13.500 van jou, de duurste mag voor €69.500 met je mee naar een warme garage. Snel, snel, want vijf jaar gelden kon je voor €25.000 nog een concours-exemplaar meenemen.

Een jaartje €1.100 per maand aan de bank geven en je bent eigenaar van deze nog niet ingevoerde Integrale 8v (1988-1989).

Voor een paar tientjes minder dan €20k gaat deze 1988'er 8v mee. Heeft nog geen ton op de teller staan.

Bijna 1,5 ton op de teller, maar rechtstreeks uit kurkdroog Italië en voor €21.500 heb je een 8v in je collectie.

Een gerestaureerde 8v voor €25k? Blijkbaar kan het. Deze heeft bijna een ton gereden, maar niet met deze motor.

Voor iets meer geld heb je een witte met minder kilometers op de klok. Via Italië en Duitsland naar Nederland gekomen.

Ene Theo, die alles van auto's weet, wil voor de juiste prijs afscheid nemen van zijn Integrale. Voor €39.000 is dit een vrij prijzige 8v.

De Evo II is het model dat je echt wilt hebben en dat gaat je kosten. De goedkoopste die we in Nederland konden vinden mag voor €55.000 met je mee.  De auto komt uit Japan en heeft nog maar 64.000 kilometer gereden, maar heeft ook een tijdje in een schuur gestaan voordat er 1996 eindelijk een registratie op werd gemaakt..

Net als de vorige iets duurdere Evo II is dit een Japans model. Meer kilometers op de klok, maar in Blu Lord, en. dat. is. automobiele. porno. This is the one to have. Geloof ons, over tien jaar komt er iemand met een ton euro om hem over te nemen.

De enige Evo I op het lijstje is ook de op een na duurste die je momenteel in Nederland kunt krijgen. €64.900 is aan de hoge kant, maar geel-zwart en rechtstreeks uit Italië. En je hebt er een die nogal lijkt op de Evo II van Harry Metcalfe.

Een rode 1994'er Delta voor bijna €70.000. De auto heeft meer kilometers gelopen dan de rode Evo II hierboven. Loopt de verkoper vast €15k vooruit op de rest van de troepen? Hier is nog wat ruimte om af te dingen.