Nijntje maakt kinderen veiliger en dit land beter

Uit een onderzoek onder automobilisten blijkt dat zij langzamer zouden rijden als ze afbeeldingen van Nijntje zien. Vraagt dit om Nijntje-verkeersborden of moeten we dit 'nudgen' gewoon negeren?

Om te beginnen: nudgen is kut. Het is niet veel meer dan een subtiele vorm van disciplinering. Maar dat wil niet zeggen dat het zonder nut is. En zelfs wij hebben een hart, dus als het om de veiligheid gaat van wat E. Rosendaal 'kids' noemt, zijn we toegeeflijk. Laat die veiligheid nu mogelijk toenemen door Nijntje-verkeersborden, aldus een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat wij van kaft tot kaft hebben gelezen. 

"Automobilisten zeggen dat zij circa 4 km/uur langzamer zouden rijden wanneer ze een Dick Bruna-bord zien langs de weg zien dan wanneer ze dezelfde situatie zien zonder Dick Bruna-bord. Ook verwachten zij een zelfde snelheidsverlaging bij andere automobilisten. Dit effect is nagenoeg gelijk voor 30- en 50km/uur-wegen. Een snelheidsverlagend effect van 4 km/uur is in verkeersveiligheidstermen een groot effect te noemen: in het echte verkeer zou een dergelijke verlaging van de gemiddelde snelheid op een weg binnen de bebouwde kom gepaard gaan met een reductie van 20% aan ongevallen. Dit blijkt uit het onderzoek Beïnvloeding van snelheidsgedrag door nudging dat SWOV in opdracht van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag."

Laat maar komen die Nijntje-borden, want dit is op zijn minst een test waard. Sterker nog, wij bepleiten landelijk Dick Bruna-borden. Het staat vrolijk en wat de goede heer Bruna ook tekent, het zal herkenbaarder zijn dan de bordenjungle die Nederland nu teistert. Nu moeten bestuurders een parkeerplek opdraaien om De Ontdekking van het Verkeersbord te kunnen lezen. In het voorbijgaan lukt het met die enorme lappen tekst niet. 

Of wel?