Mercedes: door ons staat Lewis met lege handen

Toto Wolff zegt geen idee te hebben waarom de motor van Lewis Hamilton afgelopen zondag plof ging. 'We laten Lewis in zijn hemd staan.'

Noem ons een stel conspiracy theorists, maar we zijn wat sceptisch over de persverklaringen van Mercedes. Hoe kan je als Formule 1-team nou geen idee hebben wat er kapot ging in een motor die de leider uit een Grand Prix haalt? Want dat is wat Toto Wolff tot nu toe heeft losgelaten over de grote kans voor Max Verstappen en Daniel Ricciardo: 'We hebben geen idee wat er kapot ging.'

Precies in de race dat een Brit zijn Duitse teamgenoot bij een Duits team weer voorbij zou gaan in de stand voor het wereldkampioenschap houdt zijn motor ermee op. De teambazen zeggen dat ze dit geval tot de onderste steen gaan uitzoeken. Ehm, en gij geleuf da?

Tuurlijk, een motor in de Formule 1-wagen is heel wat gecompliceerder dan het vierpittertje in een Seat Marbella uit 1992, maar je zou toch op zijn minst moeten kunnen zien welk onderdeel er gefaald heeft? Nico Rosberg en Lewis Hamilton hebben dezelfde motoren tot hun beschikking. Daarvan gingen er bij Hamilton dit jaar al drie kapot. Twee keer was het in de kwalificatie mis, en nu dus zelfs in de race. Volgens Wolff is er geen logica in de problemen te vinden. Doordat de monteurs geen oplossing weten te vinden staat Hamilton nu met lege handen, aldus de Mercedesbaas, die toevoegt dat het op hem overkomt alsof er bij roulette zes keer achter elkaar een balletje op rood valt.

Twee jaar geleden was het andersom, toen begaf de auto van Rosberg het precies op het moment dat hij het kampioenschap onder de neus van Hamilton weg kon kapen. In de tussentijd blijft Lewis professioneel, hij zegt dat hij alleen maar harder voor de overwinning zal gaan strijden. 

Overigens kan dat ook juist het probleem zijn waarom de motor het begaf. Gisteren gaf Red Bull-strateeg Helmut Marko al aan dat hij vermoedde dat de Mercedesmotor juist door de druk van de Red Bulls in de fik was gevlogen.