Dieselgate: huidige Volkswagen-CEO hat es nicht gewusst

Wij mogen VW-baas Müller wel. Hij klaart wat vergelijkbaar is met de twaalf werken van Herakles, in stilte en met daadkracht. Volkswagen komt er weer bovenop. Maar dat Müller niet wist van manipulerende emissie-software lijkt ons sterk.

Mensen zijn gek op sprookjes, vooral omdat ze goed aflopen. Maar. Geen normaal functionerende volwassene is nooit opgevallen dat het wreed is om wolven open te snijden en oude vrouwtjes met een kromme neus te veroordelen tot een bestaan als sintel. Maar goed, geloven willen we allemaal. Welnu, de goede afloop is er al: het immer te bewieroken VW-concern gaat het gewoon redden. Daar gaat Müller voor zorgen.

De vraag is alleen: waar is de rafelrand, de gruwelijkheid of de bittere ironie van de condition humaine? Wanneer leren we dat Müller onderdeel was van de krachten achter de puinhoop die hij nu aan het opruimen is? Kennelijk nooit. Er is namelijk een onderzoek geweest door een cohort onafhankelijke juristen en uit dat onderzoek blijkt dat Müller niets heeft geweten van manipulerende software en alles wat Dieselgate zou gaan heten. Dat is toch waarlijk een sprookjesachtige conclusie. De gebruinde prins op het gewitte paard wist van niets!

Nu willen wij best geloven dat dit waar is, maar het betere sprookje is ook donker. Dit is echter geen klassiek sprookje, dit is een management-sprookje, een legal-fabel. Hierin hebben mensen geen gespleten persoonlijkheid, maar zijn zij moreel zuiver omdat de kleine lettertjes dat voorschrijven. Huppetee, zo klaar om dat zwaard uit die rots van koning Arthur te trekken, zo algeheel deugend. Alleen de middelmatige roofridders van het middle management beraamden dit complot. 

Wij kunnen niet bewijzen dat Müller meer wist. Wij zouden niet willen beweren dat Müller meer wist. Wij zeggen alleen dat de conclusie dat Müller niets wist, voor Volkswagen en de gelovigen even wenselijk is als het aantonen van verschrikkelijk racisme bij de politie voor een GroenLinkser. Ieder zijn sprookjesverhaal.