Grote autofabrikanten hebben hun eigen graf gegraven door steeds meer uit te besteden aan toeleveranciers. Inmiddels komt 80% van een auto niet meer uit de fabriek van de eindproducent, maar gewoon uit de rekken van Bosch, Hella, ZF en consorten. Daar is een heel ecosysteem van software omheen ontstaan om de logistiek te regelen en dat maakt instappen als producent makkelijker.
De Duitse postbodes van Deutsche Post zijn niet op hun achterhoofd gevallen en dat bewezen ze door zelf een elektrisch bezorgbusje te ontwerpen en te bouwen. De reguliere fabrikanten komen immers maar steeds niet op de markt met hetgeen de bezorgers nodig hebben. Daarnaast zijn de bedrijven te hard bezig met consolideren en winstmaximaliseren dat ze geen oog hebben voor de wensen van een individuele (grote) klant. Het is daarom grappig dat VW-baas Matthias Müller nu teleurgesteld is dat zijn collega van Deutsche Post niet bij hem is langsgekomen om de opties te bespreken voordat hij zelf aan het ontwikkelen sloeg: 'Ik ben uitermate geïrriteerd. Ik vraag me natuurlijk af waarom Post niet met onze bedrijfsautodivisie heeft gesproken om zoiets te ontwikkelen.' Blijkbaar moet je in Duitsland via het Old Boys Network verzoeken tot productie indienen, en daar had CEO Frank Appel van Deutsche Post (DP) zich niet aan gehouden.
De afdeling productontwikkeling van het postbedrijf voorziet een grote stijging van het aantal pakketjes dat ze moeten bezorgen en daardoor meer kilometers per auto in de stad (in plaats van op de fiets). Het bedrijf wilde dat niet doen ten koste van de leefbaarheid in de stad, dus dieselen was geen optie voor hun nieuwe wagens. De vaste leveranciers leverden alleen geen elektrieke bezorgbusjes en hadden ook geen zin om voor DP speciale varianten te maken. Wat het bedrijf daarna deed mag met recht revolutionair genoemd worden. Ze gingen zelf shoppen in de magazijnen van de toeleveranciers van autofabrieken en stelden daaruit zelf de auto samen die ze nodig hebben. Doordat het een zakelijk apparaat is, hoeft de afwerking niet zo mooi te zijn en kan het onervaren bedrijf een auto maken. Ook is het relatief eenvoudig om een elektrische bestelbus te maken aangezien er veel minder componenten nodig zijn.
Zo ontstond de StreetScooter van DP dochter Streetscooter GmbH, een busje dat zowel lelijk als herkenbaar is. Daarnaast extreem goedkoop om in elkaar te zetten en gebouwd om zestien jaar mee te gaan. De postbezorgers hebben zoveel succes met de wagens, waar er inmiddels 5.000 van per jaar worden gebouwd, dat ze erover denken om ze ook aan anderen te gaan verkopen (DP dochter DHL rijdt er in Nederland ook al mee rond). Een nieuwe trend waar Volkswagenbaas Müller natuurlijk helemaal niet blij mee is: hij heeft zelf een concurrent gecreëerd.