Alleen bejaarden kopen nog nieuwe auto's

Nederlanders zijn massaal overgestapt op tweedehandsjes, wie een nieuwe auto koopt is bejaard, of een uitzonderlijk geval. Alle andere mensen kochten in het derde kwartaal een gebruikte wagen.

De verkoopcijfers van nieuwe auto's zijn niet om over te juichen dit jaar. Het eerste kwartaal liet een dikke min zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015, het voorjaar leek de dealers weer wat vreugd te brengen door een lichte plus voor het tweede kwart, maar in het derde kwartaal was het weer huilen geblazen in de showrooms. Er werden 8% nieuwe auto's minder  gesleten.

Over de eerste negen maanden van dit jaar kochten 15.600 minder mensen een nieuwe auto dan in de vergelijkingsperiode. Dat is een daling van 5%. 

Daar staat tegenover dat er dit jaar al 1,5 miljoen occasies van eigenaar wisselden in een autobedrijf. Van die auto's werden er in het derde kwartaal 473.000 verhandeld, wat juist een stijging van 5% is ten opzichte van 2015. Hoezee voor kans nummer twee. 

De enige mensen die nog wel regelmatig nieuwe auto's kopen zijn de 55-plussers. De groep koopt meer auto's dan de leeftijdsgroepen eronder bij elkaar opgeteld. Dat lijkt verontrustend nieuws, maar laten we het van de positieve kant bekijken: de ouwetjes hebben dan in ieder geval alle elektronische rijhulpmiddelen als lane-assist en collision avoidance aan boord. Nu alleen hopen dat ze de gebruiksaanwijzing even lezen.