Te koop: spotgoedkope über-Mercedes van koning Hussein

Koning Hussein van Jordanië was een mooie baas. Dat blijkt ook uit de auto's die hij reed, zoals deze wonderschone en zwaar gepantserde Mercedes 560 SEL. Hij gaat binnenkort onder de hamer in Engeland.

Koning Hussein regeerde tussen 1952 en 1999 over Jordanië. De man was geen antisemitische scherpslijper - hij sprak zelfs op de begrafenis van de vermoorde Israëlische premier Rabin - zette zich in voor vrede en overzag een bloeiperiode van een land dat bij zijn troonsbestijging tamelijk achterlijk was. Oh en hij kreeg een zoon die na de ISIS-executie van een Jordaanse soldaat, besloot om zelf een sqadron jachtsvliegers aan te voeren en de shit uit ISIS te bombarderen. Mooi volk. 

Dat soort mensen rijdt natuurlijk niet in de eerste de beste wagen, maar kiest voor een meer dan vier ton wegende gepantserde Mercedes 560 SEL uit 1987. And will you look at it! Wat een Wagneriaanse schoonheid. De bepantsering is uitgevoerd in B4, wat een beginnersniveau is dat wel Volkert van der Graaf en zijn pistooltje tegenhoudt, maar het aflegt tegen het arsenaal van Anders Breivik. 

De koning gebruikte de SEL in Engeland, bij zijn buitenhuis in Ascot. De minitank is uitgerust met een 5,6 liter V8 die 300 pk produceert. Voorts kunnen de inzittenden gebruik maken van elektrisch bedienbare en verwarmde voorstoelen, een autotelefoon en, als absoluut hoogtepunt, een buitenspeaker achter de grille die de koning in staat stelde om via een microfoon tegen gepeupel, grauw, horigen en lijfeigenen te schreeuwen. 

Zijne Koninklijke Grootheid kostte nieuw ongeveer drie ton, maar wordt 12 november geveild voor een bedrag dat volgens taxateurs uitkomt op maximaal dertigduizend pond. En de auto heeft krap veertigduizend kilometer op de teller, een koopje dus.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f68aa16f0905', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });