Tesla's Autopilot hoeft zich geen zorgen te maken om de RDW

In Duitsland mag Tesla zijn zelfstuurinrichting geen Autopilot noemen, en misschien moet het hele systeem binnenkort wel uit. Hoe gaat het in Nederland, waar de toelating in de EU is geregeld door de RDW?

Wat is het verschil tussen Nederlanders en Duitsers? Taalbeheersing. Althans dat vindt de RDW. 

Waar hun Duitse collega's de benaming 'Autopilot' te verwarrend vinden voor de consument zeggen de Hollanders: Kein Problem. Het Nederlandse publiek begrijpt volgens de RDW wel dat je tijdens het rijden met de Autopilot ingeschakeld alsnog op moet blijven letten. Misschien heeft het iets te maken met het nasynchroniseren van alles op TV. Of wellicht is de Tesla Autopilot wel de oplossing tegen het Nur Links waar de NL sticker in Duitsland voor staat.

Hoe dan ook, de RDW is de instantie die Tesla's Autopilot goedkeurde voor gebruik in Nederland, en daarmee ook de deur openzette voor de uitrol in heel de EU. Als de typegoedkeuring in een EU-lidstaat is geregeld, dan werkt die goedkeuring door naar de andere lidstaten. Daar lijken de Duitsers niet helemaal gelukkig mee te zijn. Zij kijken sinds er twee ongelukken gebeurden (in China en de VS) met argusogen naar het systeem dat vooral op internetfilmpjes grappenmakers uitlokt om zo lang mogelijk iets anders te doen dan autorijden. 

In Nederland mogen Teslarijders zichzelf nog steeds laten sturen door hun auto en ook Tesla hoeft zich geen zorgen te maken over de benaming van het systeem in reclames. De Reclamecodecommissie heeft nog geen klachten ontvangen van lieden die aanstoot nemen aan de benaming van het rijhulpmiddel.