De Rolls-Royce Phantom komt te overlijden

De monteurs van Rolls-Royce stoppen op 31 december 2016 met het maken van de Phantom. Een mysterieus besluit, want de opvolger komt pas in 2018.

Raadsels zijn in de automobielindustrie een zeldzaamheid aan het worden. Dankzij - al dan niet geregisseerde - lekken weten we meestal al lang hoe een auto eruit gaat zien voordat hij onthuld wordt. Rolls-Royce weet hun nieuws nog wel enigszins spookachtig geheimzinnig te houden, of eigenlijk vooral curieus. Waarom zouden de Britten eind 2016 al stoppen met het bouwen van hun Phantom, als de opvolger er pas in 2018 is? Je zou verwachten dat de auto voor aristocraten proleten meteen door een nieuwer duurder ding vervangen zou worden. Waarom zou je een jaar lang je klanten naar de concurrent verwijzen als het niet nodig is?

De perswoordvoerders maken het er allemaal niet duidelijker op. In de grapevine ging het gerucht dat Goodwood nog een paar maanden langer actiemodelletjes van de dertien jaar oude Phantom zou blijven maken. Het gerucht is inmiddels de kop ingedrukt, maar zonder dat we weten wat de arbeiders dan wel gaan doen. En dat is apart, het ombouwen van de fabriek kan nooit een volle 365 dagen gaan duren. In Goodwood worden de auto's eigenlijk alleen maar geverfd en in elkaar geschroefd, dus ombouwen zal niet heel lastig zijn.

Welke verrassing houdt Rolls-Royce nu voor ons verborgen?