OMG! De daddy aller superbikes wordt in Nederland geveild

Pleased to meet you, hope you guessed my name. Op Catawiki wordt de alomgevreesde en -gerespecteerde Vincent Black Shadow geveild. Met dik 240 kilometer per uur was dit ooit de snelste motor...in the world.

U kent de Vincent Black Shadow uit de eerste aflevering van het dertiende seizoen van het inmiddels ter ziele gegane BBC-programma Top Gear. Clarkson, Hammond en May stelden zich een race voor zoals die in 1949 (zestig jaar voor het jaar van uitzenden) zou hebben plaatsgevonden. Wie zou het eerst van Londen naar Edinburgh komen? Clarkson in een LNER Peppercorn Tornado, May in de Jaguar XK120 of Hammond op de Vincent Black Shadow. Spoiler: May wint, zoals het heurt.

Het was echter wel de eerste keer dat het grote, moderne publiek kennis mocht maken met de immense en immens snelle Vincent Black Shadow. De Black Shadow is een icoon en u kunt 'm nu kopen. En nee, normaliter doen we amper dingen met motoren ('motorfietsen' voor rijlesinstructeurs), maar dit is één van de stamvaderen van snelheid. 

We pakken het persbericht van de veilingsite er even bij: "Volgens veilingmeester John Searle (niet de vermaarde filosoof - AB), motoren-expert bij Catawiki, is de motor in de veiling één van de laatste Vincents ooit gemaakt en daarom verwacht hij een hoge opbrengst. 

'De D Serie was de laatste en ultieme doorontwikkeling van de Black Shadow. Het fabriceren van de motor bleek echter te duur waardoor de productie maar 6 maanden duurde en Vincent in 1955 besloot te stoppen met het maken van motoren''. Uiteindelijk zijn er maar 144 van deze ultieme Black Shadows gemaakt. De motor in de veiling is ook nog eens helemaal fabrieks origineel (sic, godverdomme - AB) en dat maakt deze nog waardevoller. De verwachte opbrengst van de Vincent ligt tussen de 110.000 en 145.000 euro.

In 1948 werd het snelheidsrecords voor motoren ruim verbroken door de Amerikaan Roland Free die een Black Shadow tot 240 kilometer per uur wist op te zwepen. Hij deed dit uiteraard liggend met niets dan een zwembroek om zijn lendenen.